Честит имен ден,Нина!

Днес, 14 януари, православната църква почита паметта на Св. Нина. Имен ден честват тези, които носят имената Нина, Нино, Калчо, Адам

Честит имен ден,Нина!

Нина е известна в историята като просветителка на Грузия. Тя произлиза от доста състоятелен християнски жанр. Когато схваща за езичеството в Иверия (дн. Грузия), тя незабавно потегля за там и стартира да популяризира вярата в Господ Иисус Христос. По пътя девойката стига до град Мцхет. Там попада на грандиозно езическо угощение. Изведнъж тогава се случва знамение. Езическият кумир, който е обект на молебствия от страна на локалните поданици, бива изумен от гръмотевица и всички изпадат в суматоха.



Легендата гласи, че точно Нина е провокирала това, защото се помолила на Бог да спре езическите действия на тези грешници. Случилото се кара Нина да остане в дн. Грузия и да продължи живота си там. Основната й активност е обвързвана с християнски проповеди и национална медицина. Смята се, че Света Богородица е подтикнала Нина да отиде в Грузия и да просвети популацията там. След гибелта й, православието стартира да я уважава като светица и точно по тази причина през днешния ден – 14 януари, означаваме популярен християнски ден, когато Света Нина се връща при Господ.

 

Източник: iwoman.bg