Днес е Антоновден!

Антоновден е християнски и български празник, на който се почита паметта на св. Антоний Велики.

Днес е Антоновден!

Чества се на 17 януари за предпазване от болести. На този ден жените не предат, не плетат, не варят боб и леща, за да не разсърдят чумата, шарката и „синята пъпка“



Специално омесени за празника содени питки, намазани с петмез, се раздават на близки и съседи за здраве, а една се оставя на тавана „за белята, за лелята“, както е била наричана чумата. Затова Антоновден е известен още и като Лелинден. На този празник се мързелува. Който подхване работа, ще боледува цяла година.

Православната църква почита паметта на св. преп. Антоний Велики. След дългогодишна духовна борба постигнал святост и бил удостоен от Бога с дарбата да лекува. Доживял до 105-годишна възраст, запазвайки телесното си здраве и сила. Св. преп. Антоний Велики е взел участие в борбата на Църквата против арианската ерес. Победил еретиците на открит диспут, проведен в гр. Александрия. Успехът му е наречен „тържество на християнството“.

Днес Имен ден празнуват Антон, Антонио, Антония, Антоана, Антоанела, Антоан, Антоанета, Антонина, Андон, Андония, Андуин, Доника, Дончо, Донка, Донна, Донислав, Тончо, Тоника, Тонка, Тонко, Тоня, Тони, Томас.