ECDC предупреждава за тиундемия - грип и коронавирус

Тази година грипният вирус се разпространява в Европа с много по-бързи темпове от миналата, което поражда опасения за възможна двойна епидемия (т.н. „туиндемия") от грип и коронавирус.

ECDC предупреждава за тиундемия - грип и коронавирус

Това съобщи "Ройтерс", позовавайки се на Европейския център за профилактика и контрол на заболяванията (ECDC).


Миналата зима грипният вирус почти е изчезнал поради ограниченията, свързани с COVID-19, но сега циркулира много по-активно поради облекчаването на антивирусните мерки.

Броят на пациентите с грип в отделенията за интензивно лечение в болниците в Европа нараства непрекъснато, като през последната седмица на 2021 г. достига 43. Това е значително по-малко от 2018 г., когато същата цифра надхвърли 400, но повече от 2020 г., когато през целия декември в интензивното отделение е имало само един човек с грип.

Бързото нарастване на броя на инфекциите може да доведе до необичайно дълъг грипен сезон, който да продължи и през лятото. Такова е мнението на главния експерт по грип в ECDC Паси Пентинен.

"Ако започнем да отменяме всички мерки, много се притеснявам за грипа в тази ситуация, тъй като от дълго време в Европа почти нямахме грипна циркулация. Възможно е да се отклоним от обичайните сезонни модели", каза той.

Според данни, публикувани от Министерството на здравеопазването на Франция миналата седмица, три региона, включително Париж, вече са изправени пред грипна епидемия. В страната са регистрирани 72 тежки случая на грип с 6 смъртни случая.