Български пощи поддържат пощенска станция на остров Ливингстън

По повод осъществяването на 30-ата българска антарктическа експедиция, „Български пощи“ ЕАД информират, че от 27 години има договорни отношения с Антарктическия институт и поддържа временна пощенска станция за приемане и доставка на кореспондентски пратки на остров Ливингстън.

Български пощи поддържат пощенска станция на остров Ливингстън

Създадена е специална технология за приемане, таксуване и експедиране на кореспондентски пратки. Дружеството предоставя  в малко количество служебни формуляри, описи, адресни етикети, пощенски чували и брошури с цените. На определен от ръководството на Антарктически институт член от експедицията се предава срещу подпис пощенско клеймо за временната пощенска станция, гравирано 1090 “Poste Bulgare Antarktika”.



Пратките изпращани от участниците в експедицията, подадени във временната пощенска станция след пренасянето им до България от член на експедицията, се предават на началника на Софийска централна пощенска станция, който  организира обработката и доставката им на получателите.

Пратките изпращани за остров Ливингстън се събират в абонаментна пощенска кутия № 599 в Софийска централна пощенска станция. Същите се предават на упълномощен член от експедицията, който да ги пренесе и достави на получателите.

След приключване на експедицията и закриване на временната пощенска станция, пощенското клеймо и неизползваните пощенски чували се връщат в „Български пощи”.

От пресцентъра на Български пощи напомнят, че през месец юли 2021 г., бяха пуснати в употреба серия от две пощенски марки и специален пощенски печат посветени на 200-годишнината от откриването на Антарктида и 50 годишнината от началото на научните изследвания на Ледения континент, които българската държава извършва. Художник на проекта е Атанас Атанасов.