Ефективни присъди за тримата грабители на таксиметров шофьор

Добричкият окръжен съд призна за виновни 36-годишния Ивелин Ангелов, 40-годишния Злати Петров и 26-годишния Антон Христов по повдигнато им обвинение за това, че при условията на продължавано престъпление на 27 и 28 юни 2010 г. в гр. Добрич и в землището на с. Батово, община Балчик, в съучастие, като извършители са отнели чрез сила и заплашване от 36-годишен добричлия мъжка чантичка, кожен портфейл, два мобилни телефона, радиостанция, портативен телевизор, мъжки спортни обувки, чорапи, слънчеви очила, туба с течност за чистачки и сумата от 81 лв., всичко на стойност 973 лв. с намерение противозаконно да ги присвоят. За Ивелин Ангелов и Злати Петров престъплението е извършено при условията на опасен рецидив.

Ефективни присъди за тримата грабители на таксиметров шофьор

Добричкият окръжен съд наложи на Ивелин Ангелов и Злати Петров наказание 8 години лишаване от свобода, което да изтърпят при първоначален строг затворнически режим в затворническо общежитие от закрит тип. Петров трябва да излежи отделно 11 месеца и 21 дни по присъда на Районен съд – Балчик, от 2007 г. Антон Христов е осъден на 2 години лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим в затворническо общежитие от закрит тип. Съдът разпореди по време на изтърпяване на наказанието за него да се полагат медицински грижи, предвид заболяването му – умствена недоразвитост от лека степен. Той ще излежи още 4 месеца лишаване от свобода по присъда на Районен съд – Добрич от 2008 г.


Добричкият окръжен съд постанови тримата да заплатят на пострадалия обезщетение от 1465,65 лв. за причинените му имуществени вреди, ведно със законната лихва.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд уточнява, че при процедурата съкратено съдебно следствие, по която протече делото, съд е задължен и намали с 1/3 определените на подсъдимите наказания – по 12 години затвор за Ангелов и Петров, и 3 години за Христов. По-ниското наказание на последния е съобразено със смекчаващите вината му обстоятелства – психичното заболяване и второстепенното му участие в извършване на престъплението.

Добричкият окръжен съд допусна делото да протече по реда на съкратеното съдебно следствие, след като тримата признаха всички факти и обстоятелства в обвинителния акт. Според него на 27.06.2010 г. подсъдимите решили да наемат такси под предлог да ги закара до с. Плачи дол и по пътя да ограбят шофьора. Към 22,30 – 22,45 ч. те се качили в кв. „Христо Ботев” в колата на пострадалия шофьор към таксиметрова фирма. Казали му да кара към центъра на града и по пътя Ивелин Ангелов опрял нож до гърлото му и го стиснал за лявото рамо. Злати Петров изскубнал радиостанцията на таксито. Ивелин Ангелов взел чантичката на водача, в която имало 81 лв. и мобилните телефони. Те минали през с. Плачи дол, а при с. Безводица вкарали шофьора в багажника на автомобила. След около 30 минути отново спрели, отворили багажника и предупредили пострадалия, че ако не създава проблеми ще остане жив. На 2 км от с. Батово двигателят на автомобила се повредил и той спрял. Ангелов изкъртил и взел портативния телевизор. Подсъдимите прибрали още радиостанцията и слънчеви очила. Ангелов и Петров вързали таксиметровия шофьор с кабел и със собствения му кожен колан седнал за дърво. Тримата тръгнали пеш към с. Батово.

Днес съдът прие съдебно-психологична и психиатрична експертиза на Антон Христов, която показва, че той е вменяем и може да участва в наказателния процес. Според заключението на вещите лица той има отслабени волеви задръжки и забавено интелектуално развитие.

В последната си дума тримата подсъдими заявиха пред съда, че съжаляват за стореното и са го извършили под влияние на алкохола.