Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

От 1 април минималната работна заплата ще бъде 710 лева, обяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев.

Василев предвижда 710 лв. минимална заплата и 3400 лв. максимален осигурителен доход от април

Той представи параметрите на тазгодишния бюджет. До тази сума се увеличава и обезщетението за майчинство през втората година.


Пенсиите ще бъдат осъвременени с 6,1% от 1 юли, обяви Асен Василев.

Помолен за коментар на недоволството у част от бизнеса срещу увеличаването на максималния осигурителен праг от 3000 лв. на 3400 лв., Василев отговори:

„Максималният осигурителен доход, както и минималната заплата, трябва да се движат в тандем със средната работна заплата“.

Бюджет на икономическия растеж – така финансовият министър Асен Василев представи финансовата рамка на проектобюджета за 2022 г., която ще влезе в сила от 1 април.

В нея е заложен икономически растеж от 4,8%.

Заложените приходите в проекта за държавен бюджет за 2022 година са на ниво 57,2532 млрд. лева, а разходите - за 63,1538 млрд. лева. Предвижда се дефицит от 5,9003 млрд. лева, или 4,1% от брутния вътрешен продукт (БВП), като в тази стойност са включени и Covid мерките.

Новият дълг се предвижда да бъде над 7 милиарда лева. С три милиарда от тях обаче ще бъдат рефинансирани стари задължения.

Увеличават се средствата в редица сектори, като за целта ще се предвидят и инвестиции в хора, заяви още Василев.

„С този бюджет се надявам да поставим началото на политика, в която държавата не раздава пари на калпак, не раздава пари в чували, а инвестира".

"Бюджет 2022 има три основни акцента – нарастване на капиталовите инвестиции не само със средства от ЕС, а и националния бюджет; значително нарастване на инвестициите в хора, защото това е ключа към икономическия растеж дългосрочно; както и социална справедливост и подсигуряване на адекватен стандарт на живот на всички граждани", заяви министър Василев.

До края на месеца проектобюджетът ще бъде внесен за обсъждане в Народното събрание, а през юли ще има и актуализация.