И студентите готвят протести

Ръководствата на студентските съвети на водещи университети в страната се готвят за протести.

И студентите готвят протести

Решението за формиране на стачен комитет е взето след среща-дискусия, свързана с приемането на Законопроекта за държавния бюджет за 2012 година и реформите в сектор „висше образование".


Участие в нея са взели ръководствата на студентските съвети на УНСС, ТУ-София, СУ „Св. Климент Охридски", МУ-Варна, ЮЗУ „Неофит Рилски", УХТ, МГУ, Тракийски университет, УАСГ, НБУ, МУ-София, ВСУ „Черноризец Храбър", КТП и ХТМУ.

 

Комитетът е упълномощен да води разговори с отговорните институции и започва подготовката на план за бъдещи протестни действия.

 

Представителите на съветите са изготвили становище, което са изпратили до президента Георги Първанов, министър-председателя Бойко Борисов, финансовия министър Симеон Дянков, образователния министър Сергей Игнатов и др.

 

Студентите категорично не са съгласни с пренебрегването на мнението им по текущи въпроси, касаещи пряко студентската им общност.

 

В становището си те посочват, че базовият норматив за издръжка на обучението на студент и размерът на семестриалните такси на учащите са двата основни източника на финансови постъпления в държавните висши училища, допълва money.bg

 

От направен анализ за последните три години става ясно, че всяка година държавната субсидия за издръжка се намалява, а студентските такси се увеличават. Базовият норматив за 2009 г. е бил 963 лв., a тази година той вече е 693 лв. Таванът на семестриалните такси през 2009 г. бе не повече от 30 на сто от норматива, днес той е вече 50 на сто, посочват ръководителите на студентските съвети на водещи висши училища у нас.

 

Непровеждането на предварителни обсъждания и съгласуване на промените, както и липсата на адекватен диалог, будят сериозни опасения, че образователното министерство няма потребност да комуникира със студентските организации, допълват от студентските съвети. Те изтъкват, че напрежението продължава да нараства, след като официално на първо четене бе приет Закон за държавния бюджет за 2012 г., където е записана промяна на ЗВО, предвиждаща увеличение на семестриалните такси на студентите от „една втора" на „две трети" от базовия норматив.

 

Студентите са притеснени, че ще бъдат неприятно изненадани точно в деня на студентския им празник 8 декември, когато е приемането на закона в Народното събрание.

От съветите припомнят още, че през 2011 г. държавната издръжка се намали с 35%, държавните стипендии с около 20%, семестриалните такси се увеличиха с близо 20%, окончателно се спряха целевите средства за ремонт на общежитията, а такса смет скочи 6 пъти. Като друг проблем те изтъкват и факта, че студентската мобилност е намаляла наполовина.

 

Според студентите в образователния сектор липсва ясна визия за модернизация на университетите и стратегия за развитие на висшето образование в страната, на основата на които последователно да бъдат провеждани реформите в сектора.

 

Ръководителите на студентските съвети настояват за нов Закон за висшето образование, който да постигне по-високо качество на преподаване, обучение и реализация на младите хора в България.

 

Ръководителите на студентските съвети считат за крайно наложащо обсъждане и приеме на нов модел за финансиране за реална автономия на държавните висши училища. Те посочват, че държавата и университетите трябва да определят фиксиран годишен бюджет, който да покрие разходите за издръжката на ВУ и подготовката на определена бройка студенти и докторанти „държавна поръчка".