През 2021 г. безработицата в област Добрич бележи спад до 4,9%

Равнището на безработица в Добричка област средно за 2021 година е 4,9%1, с 2,1 процентни пункта по-ниско спрямо предходната година (7% за 2020 г.).

През 2021 г. безработицата в област Добрич бележи спад до 4,9%

Средногодишният брой на регистрираните безработни в бюрата по труда от областта през 2021 година е 3992 при 5583 за 2020 година, с 1591 по-малко,сочат данни на Дирекция “Регионална служба по заетосттa” - Варна .



За една година, спрямо декември 2020 г., броят на регистрираните безработни е намалял с 1987 лица. Спадът при лицата с регистрация в бюрата по труда над 12 месеца - продължително безработните са с 486 лица по-малко спрямо края на предходната година, а относителният им дял нараства с 1,2 процентни пункта. Броят на безработните младежи е намалял с 240 лица и в края на 2021 г. те са 312. Тази група съставлява 9,1% от всички безработни лица, регистрирани в бюрата по труда от Добричка област.

В резултат на интензивната работа на екипите на бюрата по труда от област Добрич 1270 неактивни лица, т.е. които не са били нито заети, нито учащи, и не са търсили работа, са привлечени за ползване услуги на Агенция по заетостта. Лицата са активирани чрез организиране на трудови борси, информационни събития, срещи със завършващите образование, както и чрез работата на младежки, ромски, трудови медиатори и др.

Освен към безработните, дейността на бюрата по труда е насочена също към заети, учащи и пенсионери, като от началото на годината 207 са лицата от тези групи, потърсили посредническите услуги по заетостта. Близо 66% от тях са постъпили на работа.

В гр. Добрич равнището на безработица средно за 2021 година в града е 3,2%, с 1,7 процентни пункта по-ниско от предходната година. Броят на регистрираните безработни средно за годината е 1455 с 810 по-малко спрямо 2020 г.

8010 безработни в област Добрич са постъпили на работа през 2021 г.

На работа през 2021 година са постъпили 8010 безработни лица. От тях най-голям е делът на лицата без квалификация – близо 46,1% от всички започнали работа, следвани от лицата с работническа професия – 31,7% и със специалност – 22,2%. През

2021 година на работа са устроени 935 младежи до 29-годишна възраст. В заетост са включени и 369 безработни лица с регистрация в бюрото по труда над 1 година.

На първичния пазар на труда през 2021 г. работа са започнали 6802 безработни лица. С посредничеството на бюрата по труда от Добричка област 4771 лица са постъпили на работа в реалната икономика. По програми за заетост устроените са 260, а по насърчителните мерки за заетост - 114 лица. По схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси” работа са започнали 834 лица.

През 2021 година в бюрата по труда от областта са заявени 8722 работни места. На първичния пазар са обявени 7353 работни места. Най-голямо търсене на работна сила през годината се регистрира в хотелиерството и ресторантьорството (2406) и преработващата промишленост (1281). Следват заявените свободни работни места в сферата на селското стопанство (903), търговията (865), държавното управление (472), образование (341), строителството (265),. По програми за заетост са обявени 289 работни места. 992 са обявените работни места по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. По мерки за заетост са заявени 88 работни места.

 

Бюрата по труда продължават да приемат заявки от работодатели по проект „Заетост за теб”

Реализацията на проекта е в отговор на настъпилите икономически последствия от усложнената епидемична обстановка в страната и фактът, че на редица икономически субекти и работодатели им се наложи да намалят или изцяло спрат изпълнението на своите дейности, вследствие на бързо разпространяващия се коронавирус (COVID-19) и наложената социална изолация, с цел превенция от пренасяне на заразяването.

Целта на проекта е да се предостави подкрепа за реинтеграция в заетост на безработните лица, останали без работа вследствие от възникналата пандемия и разпространението на коронавируса COVID – 19. В отговор на предизвикателствата, свързани с наблюдавания бърз темп на растяща безработица в страната, проектът цели да окаже навременна подкрепа на работодатели за наемане на безработни лица чрез осигуряване на субсидия за заетост. По този начин посредством изпълнението на проекта ще се спомогне за по-бързото възстановяване на икономическите и производствени процеси в предприятията, а от друга страна ще се осигури превенция от изпадане в продължителна безработица на регистрираните в бюрата по труда лица. По проекта ще се предоставя подкрепа за наемане на безработни лица на пълно или непълно работно време (най-малко на 4 часа) за период до 6 месеца. С цел гарантиране на устойчивост, работодателят е длъжен да запази заетостта на 75 % от подкрепените лица за периода, равен на периода на половината период на субсидираната заетост.

Продължителността на проекта е до 30.06.2023 г.

Продължава набирането на заявки по схема „Младежка заетост”

Работодателите могат да подават заявки за разкриване на свободни работни места за стажуване или обучение на младежи до 29 години с регистрация в Дирекции „Бюро по труда” на територията на цялата страна в съответствие с изискванията до изчерпване на финансовия ресурс.

Агенцията по заетостта продължава приема на заявления по Проект „Запази ме +”

Проект „Запази ме +”, в съответствие с разпоредбите на ПМС № 328 от 14 октомври 2021г., цели да окаже подкрепа за запазване на заетостта освен на работодателите за техните работници и служители, вече и на самоосигуряващи се лица, чрез изплащане на компенсации. Подкрепата касае лица, упражняващи трудова дейност в икономически дейности, за които са въведени временни ограничения за осъществяването им с акт на държавен орган в периода на обявено извънредно положение или обявена извънредна епидемична обстановка.

Лицата могат да получават компенсации за периода, в който са ползвали неплатен отпуск по реда на чл. 160, ал. 1 или чл. 173а, ал. 2 от Кодекса на труда. Месечният размер на компенсацията на всяко лице е 75 на сто от размера на осигурителния му доход за юли 2021 г., като се определя в съответствие с чл. 2 от ПМС № 328/2021 г. и не може да надвишава 80 на сто от осигурителния доход и дължимите осигурителни вноски за сметка на работодателя за съответния месец.

Ако родител получава месечна целева помощ (по реда на чл. 16 б от Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане), предоставена от Агенцията за социално подпомагане, той няма право на компенсация по реда на ПМС № 328 от 14.10.2021 г.

Заявление за включване и документи от работодатели и от самоосигуряващи се лица се подават само чрез попълване на електронно заявление чрез специално разработена онлайн платформа.

Подробна информация за условията по Проекта може да бъде намерена на официалната страница на Агенцията по заетостта, както и на информационните табла в бюрата по труда в страната.