Задържат под стража мъж, шофирал след употреба на наркотици

Окръжният съд в Добрич потвърди определение на Добричкия районен съд, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Д.П., обвинен за шофиране след употреба на наркотични вещества.

Задържат под стража мъж, шофирал след употреба на наркотици

Мъжът е привлечен като обвиняем по бързо производство за това, че около 10.50 часа на 19 януари 2022г., в Добрич, е управлявал лек автомобил след употреба на кокаин и метаамфетамин, като деянието е извършено повторно.


Окръжният съд намери за неоснователна внесената от защитника на обвиняемия жалба срещу наложената мярка. Според въззивната инстанция Районният съд правилно е заключил, че от събраните на досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъплението, за което е привлечен да отговаря. Окръжният съд намира за правилна и преценката, че при по-лека мярка съществува реална опасност мъжът да се укрие или да извърши друго престъпление. В тази насока въззивната инстанция отбелязва, че обвинението е за деяние, явяващо се извършено в условията на повторност и в изпитателния срок на предходно осъждане на обвиняемия. По делото е налична справка от КАТ, от която е видно, че обвиняемият неведнъж е бил санкциониран по административен ред за нарушения на Закона за движение по пътищата. За него са представени и недобри характеристични данни.

Всичко посочено мотивира Окръжния съд да потвърди взетата спрямо обвиняемия най-тежка мярка за неотклонение. 

Определението на Окръжния съд е окончателно.