Петър Димитров: Отказът от "Бургас- Александруполис" води до нови загуби за България

Това решение на кабинета и очакваната реакция от руската страна може да наруши и другите ни икономически и търговски взаимоотношения, смята Димитров.

Петър Димитров: Отказът от "Бургас- Александруполис" води до нови загуби за България

Финансовите загуби за България от решението на Министерския съвет да се откаже от проекта „Бургас - Александруполис" са безспорни, заяви депутатът от ПГКБ Петър Димитров на брифинг в парламента. Димитров припомни думи на вицепремиера и министър на финансите Симеон Дянков, според когото България ще трябва да заплати само допълнителни 12.4 млн.долара.


 

„Освен тези 12.4 млн. долара, България губи ежегодните такси, които са над 30 млн.долара, както и заявките за инвестиции в страната", каза Петър Димитров и обясни, че освен заявки за строителните компании, е имало възможност и български фирми да транспортират нефта от Русия до България през Черно Море. „Всичко това говори за безспорни финансови загуби", коментира Димитров. Той припомни, че съакционери в международното дружеството вече са коментирали неустойки за страната ни в размер от 200 млн. до 1 млрд.долара.

Според Димитров, решението не е било неочаквано и от близо 2 години е била ясна позицията на ГЕРБ по проектите с руско участие. Той изтъкна, че от една година финансовият министър Симеон Дянков е наел външна консултантска фирма, която да докаже, че България може да излезе от проекта без загуби. „От 1 януари 2013 г. България няма договор за доставка на газ, а при тези влошаващи се отношения с Русия има риск страната ни да остане въобще без такъв договор и да спре доставката на газ в страната. А ние нямаме алтернатива за това", опасява се Димитров.


Той отбеляза още, че това решение на кабинета и очакваната реакция от руската страна може да наруши и другите ни икономически и търговски взаимоотношения, като се има предвид, че Русия доставя ядрено гориво за АЕЦ „Козлодуй". „Можем дори да останем без ядрена енергетика", заяви Димитров и допълни, че ситуацията е допълнително влошена от факта, че от Брюксел няма да дадат средства за изграждането на междусистемните газови връзки.