Сенсей Димитър Христов: През 2021 година показахме едно добро ниво и успяхме да задържим спортния дух у трениращите

26 златни, 35 сребърни и 63 бронзови медала са завоювали самураите на Добрия от държавни първенства през 2021 година. Повече за това каква година са изпратили младите каратисти и какво предстои през тази, ни споделя треньорът сенсей Димитър Христов.

Сенсей Димитър Христов: През 2021 година показахме едно добро ниво и успяхме да задържим спортния дух у трениращите

Каква беше 2021 година за Спортния клуб „Самурай?


2021 година беше естествено трудна както за всички видове спортове, така и за живота като цяло в света. Изпълнена беше с неясноти и липса на някакъв вид планиране. Въпреки всичко аз мисля, че като много хора и професии, ние също успяхме да се справим и да покажем едно добро ниво за страната ни и да задържим  духа у трениращите този спорт. Това е много важно, защото изгубиш ли духа, не можеш да възстановиш друго.  

Колко са младите каратисти, които тренират към момента в клуба?

Около 100 човека тренират в нашия клуб, като започнем от най-малките до мъжете и жените. Броят е променлива величина, но това е долу горе постоянния брой хора, занимаващи се с карате в нашия клуб.

„Самурай” е и отбор на годината за 2021 година, как приемате това отличие и на какво се дължи то?

Приятно е да те похвалят, но това е и задължаващо. Не трябва да забравяме, че Добрич има добре развит волейбол, хандбал. Това са отборни спортове и когато един индивидуален спорт в отборна дисциплина се намеси за разпределение на класирания и на титли, тогава вече нещата са сериозни. Това е признание, което ме радва, че хората са ни оценили. Това отличие се дължи преди всичко на постоянство, защото мъжете на „Самурай” в отборната дисциплина ката са повече от 10 години шампиони на България. Това е дисциплина, която е изключително трудна и изисква отборен дух. Факт е, че за няколко години сменихме няколко отбора по простата причина, че има хора, които престанаха да се занимават, например Георги Михайлов, Янко Соколов, те преустановиха състезателна дейност. Имаме състезатели, които отидоха да живеят в друг град, въпреки всички тези трудности, ние успяваме всяка година на направим попълнения, с които доказваме, че тази дисциплина е добруджанска и успяваме винаги да се борим с конкуренцията. 

Кои са най-ярките постижения на младите спортисти през 2021 година?

Имаме завоювани от държавни първенства 26 златни, 35 сребърни и 63 бронзови медала. Всеки един златен медал за мен е много важен, защото всеки един от малките смята да наследи постиженията на по-големия батко или какичка и да подражава на него. Топ спортистът на „Самурай” и спортист номер 1 на Добрич тази година като международни състезания имаше по-малки шансове. Понякога късметът е много важен. На Балканското първенство получи контузия, влизаше в разпределението на медалите и изведнъж остана извън класиране, не успя да отиде на Световното първенство в Дубай заради транспортна виза. Такива неуредици, които спохождат понякога човек, го карат да се замисли каква е причината, но това е част от големия успех.

Какво предстои през 2022 година?

Спортният календар на федерацията, както и международния спортен календар са почти готови. В условията на пандемия обаче нищо не е сигурно до последния момент.Имаме световно първенство в Италия през септември, имаме европейско първенство, държавни състезания. При нас е едно и също всяка година, но борбата е първо с нас самите, в тези тежки времена да можем да оцелеем и да запазим здравето си. Без него не можем да продължаваме да се трудим и да постигаме успехи. От там нататък съм сигурен, че успехите ще дойдат сами.