На днешния ден преди 159 години Джеймс Плимптън патентова в САЩ ролковите кънки

На днешния ден през далечната 1863 година Джеймс Плимптън патентова в САЩ ролковите кънки.

На днешния ден преди 159 години Джеймс Плимптън патентова в САЩ ролковите кънки

Всъщност историята на ролковите кънки датира от много отдавна. Първият създател на ролковите кънки е белгийският изобретател Жан-Жозеф Мерлен, който демонстрирал своето изобретение за пръв път през 1760 година на лондонски бал с маски.


Мерлен се пързалял сред гостите на бала, обут в скъпи обувки с монтирани на тях малки метални колелца и едновременно с това свирел на цигулка. Ефектното изпълнение впечатлило публиката.

Дали защото прототипът на кънките все още бил твърде несъвършен или Мерлен не бил овладял достатъчно изкуството да се носи на колела, но представлението завършило с челен сблъсък със стена, на която (по закона на Мърфи) било закачено скъпо огледало.

Първият патент за ролкови кънки получил някой си Птибле във Франция през 1819 г. Така наречените от изобретателя "петибледи" представлявали дървени платформи с кожени ремъци и три колела. Можело да се избира между дървени, железни или колела от слонова кост.

"Петибледите" бързо се превърнали в европейска мода. В 1840 г. в Берлин дори съществувала бирария, в която келнерите се придвижвали на кънки. А в 1857 г. в Лондон се появили и първите площадки за ролкови кънки.

Постепенно увлечението по скоростните обувки достигнало до САЩ и в 1863 година американецът Джеймс Леонард Плимптън изобретил ролковите кънки с четири колела, разположени две по две. Този модел бързо завоювал огромна популярност и станал доминиращ до средата на ХХ век. Горе долу по същото време се появили и ролковите панели, които можели да се прикрепват към обикновени обувки. 1876 година донесла две нововъведения едновременно. Първо се появили колелата с два лагера, което значително увеличило скоростта им, и второ била конструирана и спирачката.

Повратна точка в историята на ролковите кънки настъпила в 1979 година, когато братята хокеисти Скот и Бренън Олсон представили нов модел ролери с разположение на колелата в една линия. Те смятали, че подобни ролери ще бъдат удобни за тренировки на хокеисти. След няколко години братята успели да основат собствена фирма за производство на ролери "Ролерблейд". Новият модел бързо завоювал популярност по целия свят и сложил край на старите ролкови кънки. Конструкцията, предложена от братята Олсон и досега се смята за най-съвършена.