Предложение: 500 лв. осигурителен праг за земеделските стопани, вместо 710 лв.

Преференцията за самоосигуряване на много малките и малките фермери да се повиши до 500 лв., вместо 710 лв., като под малки и много малки производители да се разбират земеделски производители (ЗП) с общ среден производствен обем до 25 хиляди лева.

Предложение: 500 лв. осигурителен праг за земеделските стопани, вместо 710 лв.

Средните и големи стопанства е справедливо да се осигуряват на задължителния осигурителен доход за всички самоосигуряващи лица – 710 лв. с цел да им се изравни приноса в осигурителната система и да не страдат в бъдеще от ниски пенсии, предлагат от ПП Обединени земеделци.


„Предложеното увеличаване на минималния осигурителен праг за фермерите на 710 лева ще вкара в сивия сектор повече дребни земеделски стопани. Затова повишаването трябва да става плавно и постепенно, предвид високата инфлация и високите цени на горивата, торовете и препаратите за растителна защита“, заяви председателят на ПП Обединени земеделци Петя Ставрева. На работещите в животновъдни стопанства трябва да се даде възможност да се осигуряват за 2-ра категория труд по техен избор, смята още тя.

Предвид кризата в бранша има предложение ДДС за хранителните продукти да се намали на 9 %. Ставрева изтъкна, че в повечето страни от ЕС ДДС на хранителните продукти е до 10 на сто, а има и такива, където храните са освободени от ДДС.

От партията настояват също да не се допуска чрез прилагане на подзаконови нормативни актове ограничаване и отнемане на законови права на земеделските производители у нас, въведени със закон или регламент.

Предстои темата за ДДС за храните да бъде обсъдена на заседание на Комисията по земеделието, храните и горите през настоящата седмица.