Обявиха фаворитите за тазгодишните „Оскари“

Най-престижните филмови отличия ще се завърнат в театър "Долби" в Холивуд

Обявиха фаворитите за тазгодишните „Оскари“

С възстановяването на снимките на филмови продукции и отварянето на киносалоните в САЩ, кандидатите за наградите "Оскар" трескаво очакват номинациите, съобщава АФП. Филми като "Дюн", "Белфаст", "Уестсайдска история" и "Силата на кучето" очакват да бъдат отличени подобаващо при номинациите, които се очакват във вторник.



Много болкбастъри, чиито премиери бяха отлагани заради пандемията, ще се конкурират за най-желаните номинации в американското кино с независими продукции или филми, излезли на стрийминг платформи. "Миналата година имахме много независими "Оскари"...През тази година е завръщането на голямото кино, на филмите на големите студиа", каза член на Академията за кинематографично изкуство и наука, пожелал анонимност. 

"Състезанието е много отворено", каза Пийт Хамънд, редактор в специализирания сайт "Дедлайн".

Блокбастърът "Дюн", който излезе и по кината, и онлайн, може да се сдобие с номинации в категориите за най-добър филм и за най-добър режисьор. Той може да бъде номиниран и в множество технически категории - за операторско майсторство, за специални ефекти, за звук и други.

"Смятам, че това може да е филмът с най-много номинации", отбелязва членът на Академията.

Макар че не взриви бокс-офиса, филмът "Белфаст" на Кенет Брана, вдъхновен от младостта му в Северна Ирландия в периода на насилие през 60-те години, е много харесван в Холивуд сред хората, които търсят истории за семейства и за солидарност. Римейкът на Стивън Спилбърг на "Уестсайдска история" бе определен като прекалено разточителен от някои критици, но бе приет добре по отношение на хореографията и техническите си качества. Филмът на Спилбърг обаче няма да може да повтори успеха на оригинала, който остава най-награждавания музикален филм в историята на наградите "Оскар".

"Ще рискувам, ако заложа, но смятам, че ще бъде номиниран" за най-добър филм, смята Хамънд.

Сред другите фаворити е психологическият уестърн, примесен с трилър, "Силата на кучето", разпространяван от Нетфликс. Режисьорката му, новозеландката Джейн Кемпиън, има всички шансове да напише история като първата жена с две номинации за "Оскар" за най-добър режисьор, 28 години след "Пианото". 

Ултракомерсиалните блокбастъри също може да се сдобият с номинации във вторник. "Спайдър-мен: Няма път към дома" и новият филм за Джеймс Бонд "Смъртта може да почака" единствени успяха да върнат в кината почти толкова зрители, колкото преди пандемията. "Ние награждаваме успеха на голям екран. А "Спайдър-мен" почти успя да спаси кината миналата година", каза гласуващият за наградите "Оскар" събеседник на АФП.

"Методът Уилямс" за детството на шампионките по тенис Винъс и Серина Уилямс с Уил Смит в ролята на техния баща и треньор, както и "Не поглеждай нагоре" с Леонардо ди Каприо и Мерил Стрийп, също имат шансове във вторник.

При актьорите Уил Смит е сред фаворитите заедно с Бенедикт Къмбърбач за ролята си в "Силата на кучето". Конкуренцията при актрисите е по-ожесточена, тя ще е вероятно между Никол Кидман ("Да бъдеш Рикардо"), Джесика Частейн ("Очите на Тами Фей") и Лейди Гага ("Домът на Гучи"). Оливия Колман ("Непозната дъщеря") и Пенелопе Крус ("Паралелни майки") също може да са сред номинираните за най-добра актриса.

Церемонията за наградите "Оскар" ще бъде на 27 март.