Близо 75 км от ВиК мрежата на област Добрич ще се подменят с евросредства

Близо 75 км от ВиК мрежата на област Добрич ще бъдат подменени с европейски средства по програма „Околна среда и води“.

Близо 75 км от ВиК мрежата на област Добрич ще се подменят с евросредства

Ще се търсят и възможности за финансиране на ремонти на остарялата инфраструктура във всички добрички общини със средства от бюджета на Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Това съобщиха от ведомството в отговор на парламентарен въпрос на народния представител и областен координатор на ГЕРБ в региона Деница Сачева.



Преустройство на различни съоръжения е предвидено в Добрич, Каварна и Балчик, като най-голямо ще бъде в Каварна - на 28 км водопроводи и на около 16 км канализация. В Добрич трябва да бъдат сменени над 10 км от водопроводните тръби и 3,4 км от канализационната мрежа. Конкретните срокове за изпълнение на ремонтите ще бъдат фиксирани след подписването на договора между ВиК Добрич и Управителния орган на европейската програма. Като част от дейностите по проектите са планирани още модернизация и подмяна на помпени агрегати в девет помпени станции, както и на системите за обеззаразяване и дезинфекция в други 11. Ще се вземат и мерки за заустване на пречистените отпадъчни води в съответствие с екологичните норми.

В отговор на друго питане от Деница Сачева министър Гроздан Караджов признава, че компенсациите за 633 000 небитови потребители, включително и за ВиК дружествата, в размер на 110 лв./MWh за октомври и ноември 2021 г. и на 128 лв./MWh за последния месец от миналата година са били недостатъчни. Непредвидените разходи на ВиК дружествата трябва да бъдат покрити с оповестената на 31 януари 2022 г. нова правителствена програма.