Почитаме Св. Власий, покровителят на животните

Свещеномъченик Власий, епископ Севастийски живял в областта Кападокия – Мала Азия и бил епископ на град Севастия.

Почитаме Св. Власий, покровителят на животните

Св. Власий пострадал мъченически заради силната си христова вяра след нечовешки мъчения в 316 г., при царуването на Ликиний. Преди мечът да посече главата му, той се помолил за целия свят и за тия, които след смъртта му ще почитат неговата памет.


На този ден българите отбелязват Власовден. Празникът е в чест на едрия рогат добитък. В Родопите е известен и като Влас, Власувица или чуфчийски празник. Там хората още пазят култа към св. Влас, а светеца тачат за здраве на всички домашни животни. Затова жените не работят на този ден.

В почитането на светеца като покровител на едрия домашен добитък и особено на впрегатните волове се преплитат народни вярвания с елементи от житието му, според което докато живял усамотено в планината, край пещерата му идвали всякакви диви животни и дори зверове. Те не само не нападали светеца, но и лягали кротко в краката му, а той ги милвал и често лекувал раните им. Според българските народни вярвания свети Власий дарява не само здраве на домашния добитък, но може да го предпазва и от дивите зверове – вълци и мечки.