Отбелязваме Трифон Зарезан и Деня на влюбените

По традиция на 14 февруари отбелязваме деня на лозаря – Трифон Зарезан. Обичаят е свързан с първия процес от годишната обработка на лозата – пролетното ѝ зарязване.


Отбелязваме Трифон Зарезан и Деня на влюбените

За пазач на лозята се приема Свети Трифон, затова и в негова чест е празникът. Във всеки край на страната лозите се зарязват.



Тази година Община Добрич ще отбележи големия български празник в Етнографската къща, която пази добруджанските традиции. В 10:20 часа от „Стара къща“ ще тръгне шествие на лозарите, съпроводено от добруджанска каручка, музиканти и танцьори и ще се отправи към  Етнографската къща. Там кметът на Добрич Йордан Йорданов ще зареже лозата с пожелания за здраве и берекет. В ритуала ще участва ПФА „Добруджа“ с главен художествен ръководител Стоян Господинов. В 11:00 часа на площад „Свобода“ ще бъдат наградени победителите в конкурса за най-добро домашно вино реколта 2021г., който се провежда съвместно с Къщата на виното. 

Имен ден празнуват всички, които носят името Трифон, Трифона, Тричко, Тричка, Радка, Рачо. 

Денят на влюбените масово се отбелязва в Западна Европа. Традицията за писане на валентинки, подаряване на цветя и бонбони и пеене на серенади се е установила твърдо в съзнанието на хората.

Според традицията на английския двор в началото на 17-и век, на Свети Валентин младите мъже и жени си разменят пръстени и бонбони, пише БГНЕС. Всяка жена може да отиде и да помоли мъжа, когото харесва да стане неин съпруг. Важното е, че мъжът няма право да откаже на една дама. Но, ако все пак сърцето му вече е заето, той трябва да й подари копринена рокля.

Празнувайте, който празник желаете! Не чакайте само един ден, в който да покажете своята обич или да се съберете на чаша вино с приятели. Животът е твърде кратък, нека всеки ден бъде празник за нас. Помнете, че от качествени вино и любов глава не боли! Наздраве!