Десет интересни факта за виното

Виното е много стара и комплексна напитка с дълга и забележителна история.

Десет интересни факта за виното

Ще са ви нужни години на изучаване, за да разберете наистина същността му и да станете познавач на вино. Днес ще ви представим някои по-обикновени, но интересни факти за виното.


Пиенето на вино подобрява сексуалния живот

Това е може би един от най-невероятните факти за виното. Когато го консумирате редовно, то може да подобри сексуалния ви живот. Проучване на италиански учене е показало, че жените, които пият по две чаши на ден, се наслаждават на физическите ласки много повече от жените, които изобщо не пият вино. Доста добра причина да започнете да пиете вино, нали?

Най-големите консуматори на червено вино в света са китайците, но една много малка страна води по количество на глава от населението

Китай изпива рекордните 155 милиона 9-литрови каси червено вино през 2013 г., надминавайки Франция, чиято консумация спада с 18% до 150 милиона. Все по-голямата популярност на червеното вино в Китай се дължи на факта, че червеното е считано за цвят, носещ късмет. Символичната значимост, комбинирана с полезните качества на напитката, е довела дотам, че китайците пазаруват все повече вино.

Можете ли да познаете къде се пие най-много вино на глава от населението? Докато Италия е най-големият производител на вино, италианците са едва четвърти в списъка по консумация, надминати от Франция и Португалия. Франция все пак води Китай по консумация на глава от населението с 53 литра на човек спрямо 1.9 при китайците. Но коя страна е начело на класацията? Това е Ватикана със 74 литра на човек годишно, което са около 99 бутилки.

Трябва да благодарим на монасите

Монашеските ордени са запазили и развили изкуството на правенето на вино през Средновековието. Благодарение на техните открития и усилия, днес имаме толкова комплексна технология на производство на вино. Едно от най-известното шампанско, Дом Периньон, е кръстено на монах. Дом Пиер Периньон (1638-1715) е експериментирал с нови методи и успешно е подобрил производствената технология. Практиките и техниките му се използват и до днес.

Не всяко вино е полезно за здравето

Червените вина са известни с полезните антиоксиданти, които предпазват сърцето и забавят стареенето. Ципата на гроздето е особено богата на антиоксиданти. Понеже червеното вино ферментира заедно с ципите на гроздето, то съдържа повече антиоксиданти от бялото, което се обработва без тях. Бялото вино може дори леко да повиши риска от рак, особено на храносмилателния тракт. Затова не пийте повече от 1-2 чаши на ден.

Името на виното обикновено показва откъде идва или от какво грозде е

Повечето европейски вина се кръщават на географския региони, от които идват. Един известен пример е виното Бордо, което се произвежда в региона Бордо във Франция. Вината Бордо се правят от Каберне Совиньон, Мерло, Каберне Фран, Пети Вердо и много по-рядко от Карменер и Малбек.

Вината от Новия свят почти винаги се кръщават на сорта грозде – например Каберне Совиньон от Калифорния.

Цветът на виното разказва за географския му произход

Едно от нещата, които може да разберете само като гледате виното, е региона и климата  от които идва гроздето. По-тъмните нюанси на червеното или бялото вино означават по-топъл климат. По-светлите цветове са от по-студен климат и са по-леки на вкус.

Жените се напиват по-бързо от вино заради съотношението на вода към мазнини в тялото

Жените обикновено се напиват по-бързо от мъжете, но това няма общо с теглото или размера им. Ако жена и мъж с еднакви размери и телосложение изпият еднакво количество вино, при жената резултатите пак ще покажат по-високо съдържание на алкохол в кръвта. Причината е, че жените имат по-високо съдържание на мазнини от мъжете, а мазнините не абсорбират алкохол.

Виното е открито преди около 6000 години в Близкия Изток

Най-ранните доказателства за вино са открити в Иран, датиращи от неолитния период (8500-4000 г. пр. Хр.) Най-старото доказателство за култивирано грозде е от Грузия, датиращо от 7000-5000 г. пр. Хр. Смята се, че напитката първоначално е ферментирана по погрешка. Изкуството на производство на вино по-късно е усъвършенствано от египтяните и се разпространява в Средиземноморието от гърците. Римляните го популяризират из цяла Европа, а Испания и други европейци изнасят напитката до Новия свят, Океания и Южна Африка.

От виното не се надебелява

От бирата може да получавате бирено шкембе, но виното въобще не влияе на талията. Всъщност скорошни изследвания показват, че жените, които редовно пият умерени количества алкохол, равняващи се на една чаша на ден, носят с около 5 кг. по-малко мазнини от жените, които не пият изобщо. Експертите смятат, че калориите в алкохола не се усвояват по същия начин, като тези от въглехидратите, мазнините или протеините.