Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх 14 февруари и в Генерал Тошево

На 14 февруари в град Генерал Тошево тържествено беше отбелязан Денят на лозаря – Трифон Зарезан.

Ритуално зарязване на лозите за здраве и берекет навръх 14 февруари и в Генерал Тошево

През тази година празникът малко или много се върна към нормалността и премина по познатия начин – с кръшни хора и много песни за виното и любовта, съобщават от общинската администрация. За разлика от миналата година, когато пандемията от коронавирус COVID – 19, осуети най-приятната част от празничното събитие, то сега поне в малка степен хората се насладиха на събитието. Все пак гостите на проявата стриктно изпълняваха всички противоепидемични мерки, обичаят беше спазен, а кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров заряза лозите в двора на Историческия музей, който тази година за втори път се превръща в любезен домакин на инициативата.    




Преди да бъде изпълнен ритуала по зарязване, бяха обявени имената на победителите и наградените от двата конкурса, посветени на празника: поетичния „Вино и любов, любов и вино“ и този за най-добро домашно вино, реколта 2022 г.

По традиция голям интерес предизвика конкурсът за най-добро домашно вино и определянето на тазгодишния Винар на годината 2022. Както всяка година и сега надпреварата протече в три категории вина за оценяване – червено, бяло и розе. През тази година участниците бяха оценявани от жури в състав: Коста Костов, Росен Власев и Георги Денев.  

Първо място в категория „Бяло вино“ спечели Стоян Стоянов. Той грабна приза и за най-добро розе. В категория „Червено вино“ победител стана Йордан Дяков. За Винар на 2022 г. единодушно беше избран номер 15. Името на победителя не стана ясно, тъй като той не присъстваше на церемонията, а участието е конкурса беше напълно анонимно и срещу мостра участниците получаваха билетче с номер. Победителите както и всички останали наградени получиха грамоти, материални награди и сувенири.

През 2022 година Денят на лозаря – Трифон Зарезан отбелязва своята 60-годишнина. Този ден се чества съгласно Постановление 20 на Министерския съвет от 1962 г. като празник на лозарите в деня на св. мъченик Трифон, който тогава се отбелязва от Българската православна църква на 14 февруари.

Според българския обичай в празничния ден селските стопани излизат на полето и зарязват няколко пръчки, поливат корените на лозата с вино и благославят: „Колкото капки, толкоз коли грозде“. Кулминацията на празника е избирането на „Цар на лозята“ – обикновено това е някой добър стопанин, който се смята за късметлия, за да може по време на неговото „царуване“ да се роди обилен плод.