Как да увеличим трайността на плодовете и зеленчуците?

Вижте практичните съвети на експертите

Как да увеличим трайността на плодовете и зеленчуците?

Вероятно ви се е случвало когато сте в хипермаркета, да се изкушите от примамливата свежест на плодовете и зеленчуците и да сложите повече от необходимото в количката. Когато се приберете вкъщи обаче се появява следният казус: как да запазите свежестта им за по-дълго, за да може да успеете вие и вашите близки да им се насладите преди да се развалят? Точно за тези ситуации има някои изпробвани трикове за правилно съхранение, които ще ви позволят да запазите вкуса и качеството на плодовете и зеленчуците с още няколко дни.



Ябълки

От гледна точка на издръжливост, ябълките се нареждат сред сравнително дълготрайните плодове. Бихте могли спокойно да ги съхранявате на стайна температура, при условие, че върху тях няма видими следи от нараняване или загниване. По желание, може да ги държите и в хладилника и по-конкретно в отделението, предназначено за този вид хранителни продукти.

Трябва обаче да знаете един интересен факт – ябълките отделят значително количество етилен - газ, който ускорява узряването, но също така и процеса на разваляне. Затова не бива да съхранявате ябълките заедно с цитрусови плодове, банани и т.н..

Банани

Вероятно знаете, че бананите се берат зелени, с цел тяхното запазване при транспортиране до страните, в които тези плодове не растат. Те зреят постепенно и се считат за напълно узрели, когато омекнат, а по кората се появят кафяви петна.

Експертите съветват да не съхранявате бананите в хладилника, поне докато не узреят напълно, тъй като по-ниските температури могат да спрат процеса на зреене и бананите да останат твърди. Ако изпуснете бананите и те са значително потъмнели и омекнали, вместо да ги изхвърляте, замразете ги във фризера. В интернет има много рецепти, които ще ви дадат идеи как да ги включите във вкусно смути, бананов хляб или пък сладолед.

Авокадо

При авокадото, което набира все по-голяма популярност в здравословното хранене, нещата са сходни. Препоръчително е да не го слагате в хладилника, преди да се уверите, че е узряло и достатъчно меко. Тук обаче има още един трик, който ще предпази авокадото от потъмняване, когато го нарежете. Ако не използвате целия плод, съхранявайте остатъка с костилката. Също така може да го полеете с малко лимонов сок. Това ще го предпази от оксидиране, което е и причината за появата на тъмните петна.

 Броколи

Броколите са зеленчук, който също е много богат на полезни вещества. Следният трик ще ви помогне да ги запазите свежи за по-дълго: леко навлажнете кухненска кърпа и увийте с нея броколите преди да ги сложите в хладилника. Не е препоръчително да съхранявате броколите на стайна температура, защото губят свежестта си много по-бързо, а вие едва ли искате това.

 Ако се притеснявате, че няма да успеете да ги приготвите, преди да са се развалили, има още нещо, което може да направите. Нарежете броколите и ги бланширайте, след което ги замразете във фризера. Така, когато решите, че ви се похапва нещо вкусно, може да извадите замразения зеленчук от фризера и да го добавите към редица ястия.

 Това са само няколко полезни съвети, които ще ви позволят да съхранявате плодовете и зеленчуците си за по-дълго време и да се радвате на запазена свежест и добър вкус! Опитайте и вие.