Д-р Ивайло Христов: През 2022 ще бъде ремонтиран основно пътят Генерал Тошево-Кардам

По подробните карти, качени на сайта на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, всеки може да види кои са пътищата, предвидени за текущ или основен ремонт през настоящата година

Д-р Ивайло Христов: През 2022 ще бъде ремонтиран основно пътят Генерал Тошево-Кардам

„За първи път се случва това, че бе направена и качена карта на всички тези пътища и участъци, които предстоят да бъдат ремонтирани през 2022г. от АПИ“, съобщи в интервю за Добрич онлайн депутатът от „Има такъв народ“ д-р Ивайло Христов. По думите му, това е съвсем нов подход на работа.



„Общото количество е доста сериозен обем - 3 хиляди километра за страната и това, което за първи път се прави, е че за всички 28 области са качени на сайта на министерството карти, на които ясно са показани пътищата, които предстои да се ремонтират. Всеки може да види това, което е като основен или като текущ ремонт и да се избегне досегашната практика да бъдат привилегировани едни населени места и цели области за сметка на други. Добрич не е ощетен в случая. Това е преценката, която е направена по оценка, изпратена от областните институции“, коментира той.

Гражданите могат да видят и да знаят кои ще са пътищата, които ще се ремонтират през 2022г. Картата на област Добрич показва в червено, че основен ремонт е предвиден за пътя Генерал Тошево-Кардам.  „Той е в много тежко състояние, като там се касае за граничен район с голям трафик и туристическа насоченост на туристи от Румъния“, категоричен е добричкият народен представител.

Всички останали ремонти са за подходите към Добрич, които са в най-тежко състояние. 


Помолен за коментар ще бъде ли възможен в рамките на тази календарна година ремонт на пътя Добрич-Варна, д-р Христов коментира: „С колегите от другите парламентарни групи имаме пълно единомислие по въпроса със ситуацията за пътя Добрич-Варна и смятаме, че е много силно пренебрегната. За нас това във момента е номер едно и ние сме си го поставили за цел, защото този път е с такива натоварвания, че дори и направените досега ремонти не могат да решат проблема с трафика там. Трябваше да е изнесен досега като приоритет. Но няма дори проучване и това, което можем и се мъчим в момента да направим, е да го вкараме тази година като задача- да се направи проучване и следващата година да се направи проектиране, за да се реши проблемът из основи.“

От досегашните планове точно за този път от републиканската мрежа се знае, че разширяване до 4 платна за отсечката Добрич-Варна е предвидено да се случи, но чак в етапа на изграждане на автомагистрала „Черно море“. 

„Това не ни устройва – всички нас, депутатите от добрички регион, категоричен е д-р Христов. Искаме това да бъде изтеглено напред – много често чета и в местните сайтове за тежки катастрофи по този път, та той не е по-малко опасен от пътя Русе-Бяла. Тук се касае за много сериозен трафик особено в часовата зона 7.00-9.00 сутрин и 17.00-20.00 вечер. Това  е кошмар, а отделно през лятото с всички трактори и бавнодвижеща се техника... За нас решението е четири платна, но тази година няма как да стане. Единствено възможно е да се направи от АПИ проучване на трафика и да се докаже необходимостта от радикални подобрения. Който е пътувал, знае как едно разстояние би трябвало да се вземем за 30 мин, се взима за час по пътя Добрич-Варна. А и този път има социалното си значение, защото хората, които работят във Варна, а живеят в Добрич и всеки ден трябва да минават по въпросния път, в един момент у тях надделява удобството и възможностите на големия град и нещата стигат до обезлюдяване на Добрич.“

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Гроздан Караджов  още в началото на годината обяви началото на четиригодишна програма, която цели качествено подобрение на тежкото състояние на пътната мрежа в страната. За тази година ще се ремонтират над 3100 км от пътната мрежа, а необходимото финансиране от 2.8 млрд. лв. ще дойде от бюджета и приходите от тол таксите.

Картите с определените трасета по области са публикувани на страниците на Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Агенция „Пътна инфраструктура“.