Румен Радев в Добрич: Диференцираната ставка трябва да се извършва по стратегически отрасли

„Тук съм заради хляба на България и на българите. Този въпрос е от първостепенно стратегическо значение” – заяви пред медии в Добрич президентът Румен Радев.

Румен Радев в Добрич: Диференцираната ставка трябва да се извършва по стратегически отрасли

Той е на посещение в нашия град днес, за да запознае с проблемите на местните производители и какви са техните предложения за решението им. 



Държавният глава посети първо завода на „Добруджански хляб”, където се запозна с производствената база и разговаря с ръководството на фирмата.   

„За българина цената на хляба, като елемент от малката потребителска кошница, е особено чувствителна тема, защото за нас хлябът е не просто стока, той е дълбоко свързан с ценностите и нашите традиции” – заяви Румен Радев пред медии, след като разгледа завода.  По думите му от това как държавата се справя с тази цена, зависи как ще се справя и с икономическата и енергийната криза. 

„Не е приятно да се чуе от ръководството на този завод, който е първият частен хлебозавод, който е носител на всички иновации в българското производство, че неговото бъдеще зависи от кредити, с които да покриват ликвидността в тези тежки времена. Много е важно да има диалог, с правителството имаме една цел и аз го призовавам спешно да разгледа проблема с хлебопроизводството, да се вземат неотложни мерки” – каза държавният глава и допълни, че те са свързани не само с директна финансова помощ, а имат всеобхватен характер. 

„Не всичко опира до пари. Опира и до това да се вземе решение как да се борим по-ефективно със сивата икономика. Дебатът и решенията за диференцираните ставки на ДДС вече изостават. Моят призив е правителството и парламентът да се вслушат в хората, които произвеждат хляба. Може да се мисли върху разширяване на обхвата на мярката 60 на 40, така че по-големи предприятия да могат да се възползват” – коментира още Радев. 

Според него е критично важно правителството да установи добър диалог с големите търговски вериги. „Трябва да има защита на българския производител, защото в момента този срок от 40-45 дни да се чака да се разплатят тези хора, а в същото време да плащат авансово стойността на енергоносителите, ги поставя в невъзможна ситуация” – посочи още президентът. 

Той даде за пример съседна Румъния, където по думите му проблемът се решава в полза на местното производство. „Когато говорим за диференцирана ставка, трябва да сме на ясно, че тя не трябва да бъде извършвана по групи стоки, а по стратегически отрасли. Земеделието, хлебопроизводството, животновъдството, производството на български меса и млечни продукти, са стратегически отрасли. Тук трябва да бъде фокусирано цялостното внимание на местната власт” – каза още Радев. 

Според него трябва цялостен дебат, реформа на данъчната система, така че да осигури ръст и условия за намаляване на неравенствата и най-вече да гарантира стратегическите отрасли. „Недопустимо е един от най-големите и иновативни заводи да гарантира хляба чрез кредити за ликвидност. Това е сериозно притеснение за мен като държавен глава. Призовавам за диалог, правителството, когато взема тези стратегически решения и ги предлага на българския парламент, да се вслуша в предложенията на тези хора. Те са важни” – каза в заключение президентът Румен Радев.