Живко Марков: Предвиденото увеличение от 5% на държавната издръжка на музеите ще доведе до една много тежка година

При предвиденото петпроцентно увеличение на държавната издръжка на музеите и галериите, те ще разполагат с много малко средства, да не кажем почти никакви за издръжка и за дейности през тази очертаваща се много тежка година. Това заяви пред журналисти днес Живко Марков – уредник в отдел „Нова и най-нова история” към Регионалния исторически музей в Добрич.

Живко Марков: Предвиденото увеличение от 5% на държавната издръжка на музеите ще доведе до една много тежка година

Марков допълни, че протестът официално е организиран от Националната федерация „Култура”  към КТ Подкрепа.  „Днешният протест е синдикален протест, свързан със затварянето на музеите за посетители в цялата страна. На преден план излизат синдикатите, а иначе тези протести,които вървят от две седмици  са организирани от Асоциация Музеи, така че нашите протести не са от днес,те са от доста по-рано. Основно протестираме за това,че в бюджет 2022 г. е предвидено мизерно малко увеличаване на т.н. „разходен стандарт” за музеи и галерии. Едва 5 процента” – категоричен беше той. 



Марков разясни и термина „разходен стандарт”. „Това са средствата, които се отпускат не само в областта на музеите и галериите, а в по-голяма част от държавните институции, училища, общини. От тези стандарти зависи издръжката на тези учреждения и формирането на заплатите. Това е и в областта на културата и респективно-в музеите и галериите. Тези стандарти, мисля,че преди 10-12 години ги въведоха,ще ви излъжа точно кога и всяка година тези стандарти за делегираната дърбавна дейност ,каквато сме ние, се увеличават с опредлеен процент. Най-малко с процента на увеличаване на минималната работна заплата, примерно,а в някои години даже и с повече.За тази година е предвидено специално за музеите и галериите този стандарт да бъде увеличен,поне до вчерашна дата,  с  5 процента. Това означава,че ако се запази това положение за петте процента,музеите и глаериите ще разполагат с много малко средства, да не кажем почти никакви за издръжка и за дейностите през  за тази година, която се очертава да бъде много тежка” – сподели още музейният специалист.

По думите на Живко Марков заплатите в музеи и галерии в страната са ниски. С предвидения малък стандарт директорите на музеи са в невъзможност да увеличат заплатите на специалистите или да привлекат и задържат на работа млади специалисти. Ще останат ограничени и парите за издръжка и дейност на фона на растящите цени на горива.

„Когато млад специалист дойде в музея и погледне с каква стартова заплата ще започне,тъжно се усмихва и просто даже не си прави труда да подава документи. Тогава, когато говорим за млади специалисти си припомням един много тъжен факт- аз, когато през 90-те години започвах работа в музея, бяхме 10 човека под 35-годишна възраст ,от които 5 даже под 30. Това се води младежката възраст. Сега  в момента имаме само един колега в младежка възраст. 

По отношение на идеята финансиране от държавата да се отпуска за проекти Живко Марков коментира, че проектите не плащат ток,вода, СОТ и дейностите на музея. 

„Проектите не дават възожност за увеличаване на и без тва ниските заплати.Проектите се правят за конкретни неща .Те са еднократни. С минималния разходен стандарт няма как да се осигурява безпроблемно дейността на музеите и глаериите за съответната година” – сподели още Живко Марков. 

Директорът на Регионалния исторически музей в Добрич коментира Добри Добрев  как увеличението от 5% ще се отрази конкретно на бюджета на институцията. „Засега има някакви допълнителни варианти, но с тези проекти,за които говорят ,няма да стане,заото наистина дори да спечелим проект за 10-20 хиляди лева, това не променя ситуацията. Да, ще направим една хубава изложба, но на следващия ден пак няма даможем да си платим тока.  Музеят има над 10 сгради,имаме три обекта с национално значение – Военното гробище, Къщата на Адриана Будевска и Йовковата къща. Ние се занимаваме с поддръжката им, а нямаме ресурс.  Няма пари, но ние трябва да опазваме наследството си. Това ни е основна функция” – каза Добрев.