Представиха новите електробуси в Добрич

Община Добрич представи електробусите Карсан и зарядните станции по проект „Развитие на интегрирана система на градския транспорт на Добрич“ днес в базата на „Градски транспорт Добрич“ ЕООД.

Представиха новите електробуси в Добрич

Сред официалните лица на събитието бяха кметът на Добрич Йордан Йорданов, Шайда Камачъ – директор на отдел „Продажби” в „Карсан” и инж. Димитър Арнаудов от Елпром ЕМЗ гр. Шабла.




„Ако бях кмет по времето, когато закриха тролейбусния транспорт в града, никога нямаше да го позволя. Когато едно нещо се развали, усилията да го изградиш наново, отнемат много повече време. За съжаление други градове, които имат тролейбусен транспорт, в момента се радват на добри възможности, които им предоставя държавата, но и от страна на Европейския съюз. Нашият стремеж ще продължи да бъде да подобряваме тези условия, да имаме по-чист въздух и по-добър транспорт за нашите граждани” – заяви кметът на Добрич Йордан Йорданов. 

„За нас от Карсан е чест да сме с вас днес и да ви поздравим за придобивката - първите електрически автобуси, които доставяме за град Добрич. Благодарим на Йордан Йорданов и Катя Петкова за положените усилия, така че в града да има автобусен транспорт, който отговаря на европейските изисквания” – сподели Шайда Камачъ. 


Четирите електробуса са ново произведство, нископодови, единични, с две оси, категория М2, клас А, отговарящи на изискванията по отношение на автобусите, определени в Правило на ИКЕ на ООН № 107. Автобусите притежават сертификат за ЕО одобряване на типа на превозно средство, издаден от компетентен орган по одобряване, в съответствие с Директива 2007/46/ЕО. Двете зарядни станции, които са закупени по проекта, са с минимална мощност на всеки от изводите за зареждане: 43kW.  Доставен е и силов маслен трансформатор, който ще бъде въведен в експлоатация. 


Общата стойност на договорите възлиза на 1 958 696,40 лв. с вкл. ДДС. 

Основната цел на проекта е да се повиши качеството на живот в  Добрич чрез подобряване на условията за движение, повишаване на ефективността на обществения градски транспорт и надграждане на възможностите за алтернативни форми на придвижване. 

Специфичните цели на проекта са опазване на околната среда чрез подобряване характеристиките на превозните средства, обслужващи три линии на обществения транспорт – замяна на дизеловите превозни средства с нови, екологични електробуси, подобряване безопасността на средата чрез обновяване на спирките приоритетно по бул. „Добричка епопея“, натоварените спирки по линиите, обслужвани от електробусите и спирките с натоварен пътникопоток в централната градска част.  

С изпълнението на заложените проектни цели ще се постигнат няколко положителни ефекта, а именно ще се повиши комфорта и атрактивността на масовия градски обществен транспорт, ще се ограничат вредните въздействия върху околната среда и ще се насърчи екомобилността.