Децата избират от 121 книги в десетото издание на Наградата „Бисерче вълшебно“

Гласуването в десетото юбилейно издание на конкурса за детски книги „Бисерче вълшебно“ започна

Децата избират от 121 книги в десетото издание на Наградата „Бисерче вълшебно“

За десета поредна година децата между 5 и 16 години могат да гласуват за любимата си новопубликувана книга. Целта, която си поставя Фондация „Детски книги“, организатор на инициативата, е да насърчи четенето и да повиши функционалната грамотност на подрастващите.



„Изумително е колко бързо отминаха близо 10 години, в които даваме възможност на децата да изразят своето мнение за книгите. Свободата на избора изисква да умееш да преценяваш, да вземаш информирани решения и да мислиш. С колегите ми сме щастливи, че подпомагаме децата и младежите именно в развитието на умението им да мислят и да имат активна позиция по въпросите, които ги вълнуват“, споделя Валентина Стоева, председател на Фондация „Детски книги“.

През 2022 г. децата ще могат да отличат своите книжни бисерчета измежду 121 художествени и нехудожествени заглавия – най-добрите проекти за 2021 г., излъчени от 52 издателства и самопубликуващи се автори.

По традиция заглавията са разпределени в 5 категории:

„Откриватели“ (художествени, 5-7 г.),

„Изследователи“ (художествени, 8-10 г.),

„Мечтатели“ (художествени, 11-13 г.),

„Майстори“ (художествени, 14-16 г.) и

„Нещотърсачи“ (нехудожествени, 5-16 г.).

Любопитно е, че тази година книгите от български автори са 49, като 15 от тях са дебютни издания в категорията за деца, а един от авторите все още е ученик (Филип Недков). По отношение на тематиката се наблюдава увеличен брой книги, посветени на емоционалната интелигентност и на науките.

Най-голям е броят на номинираните книги в категория „Откриватели“ – 32, следвана от „Изследователи“ – 30. Книгите в категории „Мечтатели“ и „Майстори“ са съответно 20 и 12. За любовта на читателите се борят 27 нехудожествени заглавия в „Нещотърсачи“.

Интересен факт е, че сред номинираните са носителят на Мемориална награда Астрид Линдгрен за 2019 г. – Барт Муярт („Братя“), както и българският полярен изследовател проф. Христо Пимпирев с книгата си „Антарктида – бяла приказка. Историята на пингвина Гошо“.

Формата за гласуване ще е отворена от 11:00 ч. на 23 февруари 2022 г. до 23:59 ч. на 11 май 2022 г. Всеки гласувал участник ще получи по имейл грамота за почетно жури и ще се включи автоматично в томболата за награди.

Десетото издание по традиция се провежда с подкрепата на Министерството на образованието и науката и с финансовата подкрепа на Столична община, в партньорство с: Българска библиотечно-информационна асоциация (ББИА), Фондация „Глобални библиотеки – България“, Асоциация „Българска книга“ и Асоциация „Родители“.

Повече за наградите „Бисерче вълшебно“ можете да откриете в уебсайта www.biserche.com, както и на фейсбук страницата на инициативата.