ООН изпрати писмо до екоминистерството ни заради снимките в Деветашката пещера

От програмата за околна среда призовават министър Нона Караджова да обърне сериозно внимание на случая.

ООН изпрати писмо до екоминистерството ни заради снимките в Деветашката пещера
Международни организации недоволстват срещу снимките на филма "Непобедимите" в Деветашката пещера. От програмата на ООН за околната среда са изпратили писмо до екоминистерството, с което призовават министър Нона Караджова да обърне сериозно внимание на случая, предаде БГНЕС.

Деветашката пещера е едно от трите най-важни местообитания на прилепи в Европа.
 
В нея живеят 13 защитени вида, като два от тях за застрашени от изчезване в световен мащаб. Снимките на филма в пещерата са приключили на 29 ноември, сега завършва и изнасянето на декорите и техниката оттам.

Според проверка на регионалната екоинспекция в Плевен всичко в пещерата е наред, но експерти от центъра за изследване и защита на прилепите смятат, че подготовката за снимането на филма е оказала негативно влияние върху зимуващите прилепи.

"Това е поредното нарушение на българското законодателство, в случая със световно застрашени видове, каквито са всички видове прилепи", коментира Боян Петров от Центъра за изследване и защита на прилепите.

"Аз не считам, че има повод за санкции, още повече, че ние водим редовен мониторинг и засега не са установени особени увреждания що се отнася до прилепната колония", заяви началник отдел "Защитени територии" в МОСВ Димитър Стоев.