Пристигнаха два автобуса с българи, евакуирани от Одеса

Първите два автобуса с 56 български и украински граждани, тръгнали вчера от Одеса, пристигнаха тази сутрин в България на границата при Дуранкулак.

Пристигнаха два автобуса с българи, евакуирани от Одеса

Засиленият трафик, граничните проверки, както и избор на по-дълъг, но безопасен маршрут са сред причините за забавянето на автобусите, които се очакваха да преминат на българска територия около полунощ вчера.



Днес се подготвя и още един автобус от Одеса, който да превози следващите пожелали евакуация български граждани.

Двата автобуса, пълни предимно с жени и деца, са били ескортирани през цялото им повече от 15-часово пътуване от Одеса до България.

Пътуващите в тях български и украински граждани споделят, че решението да тръгнат не е било никак лесно, но ситуацията в Украйна е изключително тревожна и опасна.

„Пълна съм с шок в момента. Ако ме попитате кога реших да се прибера вкъщи, точно вчера беше. Когато се събуждах с шума на бомбите. Всичко беше много страшно. Аз съм много щастлива и много доволна, че ще се прибера у дома“, каза пътничка в един от автобусите.

„Руски вертолети, обстрелване и затова минахме по тежкия път. То се вижда и по автобуса, изпуснаха възглавниците, защото пътят беше отвратителен. Плачещи деца, майки, разделени семейства, не са хубави нещата. Много съм благодарен на генералното консулство в Одеса. Навсякъде имахме пълно съдействие“, сподели мъж..

Украинка, пътуваща с детето си, сподели, че мъжът ѝ, български гражданин, не е пожелал евакуация и ще остане в Украйна, за да се включи в бойните действия. 

Повечето от пътуващите в двата автобуса ще бъдат настанени при свои роднини и приятели в България. 

Зам.-министърът на транспорта Владимир Върбанов допълни, че още един автобус се подготвя да потегли утре от Одеса със следващите български граждани, пожелали евакуация.

Часове по-късно автобусите от Украйна пристигнаха във Варна:

Областният управител Благомир Коцев каза, че всички пристигнали са настанени. Очакват се близо 300 души да бъдат настанени и в хотелските комплекси.

„Те са около 8-10 хотела, около 2000 места около Варна, на Златни пясъци голяма част от тях. Кой ще поеме разходите - това е въпросът, който трябва да бъде уточнен, надявам се в понеделник. Чакам от правителството да ми кажат. Имаме координационен щаб. В понеделник ще бъде свикан такъв. Засега чувам за около 300 човека, че ще трябва да дойдат в следващите дни“.

Източник: БНР