Дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви

Състоянието на пшеничените масиви значително може да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва.

Дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви
Не толкова недостатъчната влага, колкото дългите периоди на ниски температури тази есен забавят развитието на пшеничените посеви. Това обясни за БТА зам.-директорът на Добруджанския земеделски институт доцент д-р Николай Ценов.

По думите му обаче е твърде рано да се правят каквито и да е прогнози за бъдещата зърнена реколта. Може за няколко месеца условията толкова да се променят, че земеделските производители изобщо да не си спомнят за сегашната картина, допуска селекционерът.

Масово пшеничените посеви са в т.нар. фаза на развитие "втори лист". Най-ранно засетите масиви са в етап "трети лист" и само 5-6% са в началото на братене (разрастване на страничните пъпки на централното стъбло), уточни зам.-директорът на института. По думите му обичайно по това време пшеницата трябва масово да е братила.

Активната температура, при която пшеницата и ечемикът се развиват, е 5,5 градуса над нулата. Студеното време, подпомогнато от малкото влага в повърхностния слой на почвата, както и късната сеитба са забавили развитието на растенията. Според специалиста състоянието на пшеничените масиви значително може да се подобри, ако се натрупа снежна покривка, която да ги предпазва.