Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Драгомир Заков, досегашният постоянен представител на България в НАТО, е новият министър на отбраната на мястото на Стефан Янев, реши парламентът. Заков положи клетва.

Драгомир Заков е новият министър на отбраната

Той беше избран със 184 гласа „за“ и 33 въздържали се. Кандидатурата му беше подкрепена от "Продължаваме промяната", ГЕРБ, БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". ДПС се въздържаха, а партия "Възраждане" не участва в гласуването.


Извънредното заседание на Народното събрание, което започна в 11 часа, обсъди и прие проект на решение за персонални промени в Министерския съвет, след като в  понеделник премиерът Кирил Петков поиска оставката на настоящия министър на отбраната Янев. 

Пред депутатите премиерът Кирил Петков обяви мотивите, с които предлага тази промяна:

„Мотивите за оставката са, че никой министър на това правителство няма право да прави собствена външна политика през Фейсбук.Такива самодейни изказвания, че ако аз не съм министър, това правителство може да не е стабилно, няма как да се търпят“.

По време на дебатите от БСП декларираха, че ще подкрепят  Драгомир Заков за военен министър. Депутатът от БСП Атанас Зафиров заяви, че в момент като днешния страната няма да бъде хвърлена в хаос и политическа криза:

„Пред България стоят тежки предизвикателства и точно в този момент  е нужно силно лидерство, ясно мнозинство и легитимно избрани органи на държавно управление“.

От ДПС заявиха, че липсват ясни аргументи, с които се сменя военният министър. Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ обяви:

„В името на мира, стабилността и сигурността ние няма да искаме оставката на целия кабинет сега… Ясно заявяваме, че това правителство вече е вредно за страната, за демокрацията, за държавността“.

ГЕРБ определиха рокадата като пряка намеса на президентството в управлението на страната. Депутатът Екатерина Захариева попита:

„Имате ли изобщо коалиционно споразумение, господин премиер. Вчера и госпожа Нинова каза, че работа на ПП е кой ще бъде министър на отбраната. Докога президентът Радев ще определя министрите във вашето правителство“.

Андрей Гюров от „Продължаваме промяната“ мотивира подкрепата за смяната на министъра така: 

„Оценяваме приноса на генерал Стефан Янев към Българската армия, визията му за модернизация, както и неговата експертиза. В ситуация, в която войната е на няколкостотин километра от границата ни обаче, е нужно правителството ни да говори в един глас“.

По време на дебатите по кандидатурата на Заков пред парламента граждани демонстрираха в подкрепа на бившия министър на отбраната Стефан Янев и с настояване правителството на Кирил Петков да подаде оставка.

Смяната на номинацията за министър на отбраната стана в последния момент. Вместо обявената вчера от премиера Кирил Петков кандидатура на Тодор Тагарев, днес беше предложен Драгомир Заков (46 г.), който е постоянният представител на България в НАТО. 

Новото предложение на кабинета за министър на отбраната, потвърди тази сутрин премиерът Кирил Петков в кулоарите на парламента. „Хоризонт“ научи още, че причина за смяната на първоначалната номинация са възражения на БСП. 

Драгомир Заков е потвърдил късно снощи съгласието да поеме поста на военен министър. Това съобщи преди началото на извънредното заседание на парламента премиерът Кирил Петков. Той потвърди, че номинацията е съгласувана с коалиционните партньори и не е имало възражения от нито една институция.

Постоянният представител на България в НАТО Драгомир Заков лети днес от Брюксел, съобщи Петков, който обоснова новата номинация на политическата му сила „Продължаваме промяната“ с аргумента:

„Българската сигурност е в рамките на международната сигурност. Няма по-подготвен човек в момента от него, той е посланик на България в НАТО и се радвам, че той потвърди, имаше въпроси, дали ще успеем с неговото семейство, той има деца, които ходят на училище, но снощи вечерта той потвърди“.

Кандидатът за нов военен министър, който в последният момент сменя първоначалната кандидатура на Тодор Тагарев е съгласувано с коалиционните партньори, подчерта Петков:

„Съгласувано е и, както знаете, първо, че министърът на отбраната е в квотата на ПП и те застават твърдо зад нас“

За смяната на Тодор Тагарев с Драгомир Заков в последния момент, премиерът обясни:

„Господин Тагарев аз много го уважавам като специалист по сигурността. Човекът твърдо е застанал зад нашите позиции, така че от тази гледна точка няма никакъв въпрос, единственото, което беше много важно да се каже, е, че в момента колективната сигурност на ЕС е в различна рамка само, отколкото да погледнем чисто националната сигурност“.

И увери:

„Нямаше никакъв отпор от  други институции. Аз уведомих снощи президента вечерта. Той беше част от нашия екип, той продължава да е част от нашия екип“.

Малко след 11.30 часа Драгомир Заков пристигна директно от летището в Народното събрание.