Украинските превозни средства с хуманитарна цел се освобождават от пътни такси в България

Срокът, в който ще действа мярката за освобождаване от пътни такси, е от 24 февруари 2022 г. до отпадане на необходимостта от оказване на хуманитарна и медицинска помощ.

Украинските превозни средства с хуманитарна цел се освобождават от пътни такси в България

Всички видове превозни средства, регистрирани в Република Украйна, които осъществяват хуманитарни мисии или превозват бежанци от Украйна, се освобождават от пътни такси - електронна винетка и тол, при ползване на републиканската пътна мрежа в България. Това реши Министерският съвет.


Решението на правителството допълва мерките, които държавата взема за подпомагане на Украйна във връзка с извънредната военна обстановка и задълбочаващата се хуманитарна криза. Така се осигуряват своевременни действия, гарантиращи сигурността и оказването на хуманитарна и медицинска помощ.

От заплащане на винетна такса и тол такса, независимо от своята категория и технически характеристики, се освобождават пътните превозни средства на Украйна, както следва: всички пътни превозни средства, независимо от своята категория и технически характеристики, които ползват платената пътна инфраструктура на територията на Република България, с цел осъществяване на хуманитарна помощ; всички пътни превозни средства, независимо от своята категория и технически характеристики, съставляващи конвои, предназначени за оказване на хуманитарна или медицинска помощ.