Уъркшоп в Художествена галерия - Добрич "Как да направим уникална хранилка за птици"

Уъркшоп за ученици, наречен „Как да направим уникална хранилка за птици“, ще се състои в новото художествено пространство за детско творчество "Работилница за въображение" в Художествена галерия - Добрич на 12 декември от 11 часа. Той се провежда в рамките на образователната програма към фотоизложбата "Пътуване с птиците", която гостува в Добрич до края на месец януари 2012 г.

Уъркшоп в Художествена галерия - Добрич "Как да направим уникална хранилка за птици"
Инициативата е на доброволците на Българско дружество за защита на птиците (БДЗП), които за втора поредна година организират подхранване на дивите пойни птици в Добрич.
 
По време на уъркшопа ученици от пети клас на СОУ П. Р. Славейков ще изработят хранилки за птици от пластмасови бутилки. За декорацията на хранилките ще бъдат използвани различни техники на рисуване и апликиране. Учениците ще получат основни насоки за техниката на работа от преподавателя по изобразително изкуство Здравко Тошев и художника Самуил Стоянов. Творческата атмосфера ще бъде допълнена със звуци на птици и любопитни видео материали.
 
В програмата е включена и лекция за опазването на природата и дивите пойни птици, представена на достъпен език с много любопитни факти, снимки и видео. Лектор е биологът Михаил Илиев от БДЗП.
 
Целта на уъркшопа е да покаже, че дори в града, дивата природа съществува и с малка грижа от всеки един от нас шансовете за опазването й са реални.
 
Организатори на събитието са Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) в партньорство с Художествена Галерия – Добрич и Център за защита на природата и животните.
 
На 13 декември хранилките за птици ще бъдат поставени в Центъра за защита на природата и животните в Добрич. Периодът на подхранване ще продължи до края на месец март следващата година.
 
Поставянето и поддържането на хранилки през късната есен и зимата е един от основните източници на храна за дивите птици, когато снегът затрупа всичко. Горските плодове вече са изсъхнали и голяма част от насекомите, с които птиците се хранят, са загинали или спят. Това е причината през зимните месеци семената да са основна храна за много видове птици като големия и синия синигер, горската зидарка, чинката, врабчетата, гълъбите и др. Всички тези птици разчитат и на нашата подкрепа.