Гостуващата в Добрич изложба представя далечната и непозната религия и култура на Тибет

Изложбата ще се открие на 16 март от 17.00 часа в Музея в градски парк „Св. Георги“.

Гостуващата в Добрич изложба представя далечната и непозната религия и култура на Тибет

Гостуващата в Добрич изложба на ИМ – Димитровград, представя далечната и непозната религия и култура на Тибет и включва над 100 предмета, илюстриращи красотата и мистиката на будисткото изкуство.



Сред експонатите се откроява масивна култова пагода – ступа, инкрустирана в миналото със скъпоценни камъни, служила за съхранение реликви – мощи на будистки монаси, дхарма текстове и др. Интерес предизвиква „Колелото на Дхарма". Култовото изображение е изработено от бронз, символизира висшата истина, безкрайния кръговрат и универсалния закон на живота и е поставяно на покривите на манастирите и мемориалните аркади. Представени са и т.нар. танки /тханки/ – будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадени от монаси в състояние на медитация и молитви. Включените в изложбата внушителни музикални инструменти – тибетски рогове тончин /тонг цин -tǒng qīn/ с височина 3 метра, използвани в будистките ритуали, издават специфичен звук на ревящ слон. А за да натрупат милостиня и благочестиви факти за своя следващ живот тибетците въртят молитвения тубус. Мистиката на Изтока намира отражение в маските на демони и пазители на богатства, символ на тибетския будизъм. Представени са и т.нар. ленти сутра, които и досега са задължителен елемент от декора на будистките манастири. Показан е и автентичен интериор на тибетски дом, както и традиционно облекло на фермери и женски носии от миналото на тибетското общество. Изящни сребърни накити, инкрустирани пищно с вградено злато, корали и раковини, представят ювелирното изкуство на старите тибетски майстори.

През 2010 г. изложбата „Изкуството на Тибет” е дарена на Исторически музей – Димитровград, от посолството на Китайската народна република и досега е гостувала успешно в редица градове на България.