14 март - Сформира се групата Bon Jovi

Днес своето сформиране чества една от обичаните рок групи в музикалната история - Bon Jovi.

14 март - Сформира се групата Bon Jovi

Основана официално в Ню Джърси на 14-и март през 1983г. от Джон Бон Джоуви (вокал), Дейвид Брайън (пиано), Ричи Самбора (китара), Алек Джон Съч (бас) и Тико Торес (барабани), бандата днес става на 39!



Съставът на групата остава почти непроменен, като единствените изключения са уволнението на басиста Алек Джон Съч, който е заменен от Хю Макдоналд, и напускането на дългогодишния китарист и автор на песни Ричи Самбора през 2013 година.

Дебютният им студиен албум – едноименният "Bon Jovi" излиза на 21-ви януари 1984-а и придобива златен статус. Част от него е превърналата се в тотален хит "Runway" и достигнала #39 в Billboard Hot 100 същата година.

Следват още 14 студийни албума, две компилации и два концертни албума, над 3000 концерта в 60 държави пред повече от 100 милиона фенове и днес Bon Jovi са сред най-продаваните групи на всички времена.

По случай годишнината от сформирането им, прочетете няколко интересни факта за групата и нейния фронтмен:

► Bon Jovi са достигали върховете на американските музикални класации с 27 от песните си, но във Великобритания не са успявали с нито една.

► Те са последната група, която прави концерт на стария стадион "Уембли" в Лондон.

► "Blaze of Glory", която Джон написва за филма "Young Guns II" се превръща в тотател хит и е отличена с "Оскар" и "Златен глобус" за на-добра оригинална песен към филм.

► През 1996г. Джон Бон Джоуви е включен в класацията на "50-те най-красиви  на планетата".

► През 2006 година са приети в Британската музикална зала на славата. Освен това Бон Джоуви и Ричи Самбора са включени в Залата на славата на американските автори на песни.

► Турнето им "Because we can" от 2013г. се превръна в най-успешното турне за съответната година с общо 102 концерта и приходи, възлизащи на 259,5 млн. долара.

► През 2018-а, след безпрецедентен вот от феновете, бяха включени в Залата на славата на рокендрола.

► През 2020-а пък те реализираха 15-ия им студиен проект "Bon Jovi 2020", който е вторият им албум след напускането на Ричи Самбора.

Източник: Радио 1 Рок