Отпускат 1 млн. лева де минимис за производителите на аквакултури

1 млн. лв. е предвиден за подпомагане по де минимис на производители на аквакултури в бюджета за тази година, стана ясно след срещата на заместник-министрите на земеделието Стефан Бурджев и Атанас Добрев с представители на сектор „Рибарство“.

Отпускат 1 млн. лева де минимис за производителите на аквакултури

Основна тема на дискусията бяха възможностите за подпомагане на отрасъла, който в момента е в тежко положение. Според представителите на бизнеса е добре да се помисли за държавна подкрепа и за другите подсектори (риболов и преработка).


На срещата бе обсъдена темата и за възлагане управлението на рибните ресурси в язовирите – държавна собственост и възможността за промяна в нормативната уредба. Според представителите на сектора е необходимо да бъде обмислено изменение в наредбата, като бъдат оптимизирани сроковете, за които се предоставят за стопанисване.

Представителите на бранша откроиха нуждата за засилен контрол на продажбата на риба, както и при вноса. Според тях това би повлияло за намаляване на сивия сектор. Те считат още, че би било полезно обособяването на борси и тържища на продукти от риболов, което допълнително ще допринесе за подобряване на проследяемостта на предлаганите продукти.

По време на дискусията беше поставен и въпросът за повишаване ефективността на контрола и възможни мерки за намаляване на сивия сектор в отрасъла. Заместник-министър Добрев увери, че ще се съдейства за организация на съвместни проверки, с участието на Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури (ИАРА), Българска агенция по безопасност на храните и МВР. Той посочи още, че ще се проучва и възможността за промени в ИАРА, с цел подобряване на контролната дейност.