МИРГ „Шабла- Каварна-Балчик“ с три отворени процедури за кандидатстване

С бюджет от 400 000 лв., по процедура BG14MFOP001-4.10-МИРГ-ШКБ-1.1.2 „Създаване на добавена стойност и преработване на продуктите от риболов и аквакултури” ще се подкрепи развитието на преработващите предприятия чрез изграждането на нови и модернизация на съществуващи предприятия в секторите рибарството и аквакултури.

МИРГ „Шабла- Каварна-Балчик“ с три отворени процедури за кандидатстване

Допустими кандидати са еднолични търговци (ЕТ) или юридически лица, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите, и със седалище на територията на общините Шабла, Каварна, Балчик. Те трябва да отговарят на изискванията за микро, малко или средно предприятие съгласно Закона за малките и средни предприятия и да са вписани в търговския регистър към Агенцията по вписванията. Необходимо е кандидатите да са регистрирани по реда на чл. 12 от Закона за храните и да притежават съответните документи, съгласно нормативната уредба, регламентираща сектора рибарството и аквакултури.



Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ (БФП) за един проект e 20 000 лв., а максималният е 195 500 лв. Процентът на съфинансиране е до 50% от общите допустими разходи.

По процедурата са допустими за финансиране разходи за: строително-монтажни работи; закупуване на нови машини, оборудване, съоръжения и други; специализирана складова техника за съхранение и специализирани транспортни средства; закупуване на ноу-хау, патентни права, лицензи и софтуер; инвестиции във възобновяеми енергийни източници (ВЕИ) и др.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е 18.05.2022 г. 17:00 ч.

Процедурата BG14MFOP001-4.106-МИРГ-ШКБ-1.2.1 „Подобряване на здравето, безопасността и условията на труд на рибарите” е с бюджет от 93 221,46 лв., а процента на съфинансиране е до 50%. Чрез нея, рибари и собственици на риболовни кораби могат да получат от 10 000 лв. до 30 000 лв. БФП за осигуряване на безопасни условия на труд на рибарите и заетите в сектор „Рибарство“, за подобряване на работната среда и организацията на труд на борда на риболовните кораби/лодки.

Кандидати могат да са физически лица, юридически лица или еднолични търговци, регистрирани по Търговския закон или Закона за кооперациите и притежаващи съответните документи, съгласно нормативната уредба, регламентираща сектора рибарството и аквакултурите.

По процедурата ще се финансират разходи за закупуване на специализирана техника за подобряване на производството; съоръжения и/или оборудване за подобряване на безопасността и условията на труд, вкл. закупуване на лични предпазни средства и специално работно облекло; въвеждане на системи за контрол на качеството, безопасни условия на труд и опазване на околната среда и водите; обучение на персонала и др.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 17.00 часа на 10.05.2020г.

По процедура BG14MFOP001-4.103-МИРГ-ШКБ-2.1.1 „Инвестиции в многообразна публична инфраструктура свързана с рибарската общност и морския потенциал на територията” Общините Шабла, Каварна и Балчик, юридически лица с нестопанска цел и читалища ще могат да получат финансиране на проекти за създаване, подобряване или разширяване на дребна по мащаб публична инфраструктура, свързана с рибарската общност.

Допустими за финансиране са дейности по строителство, реконструкция и/или рехабилитация на нови и съществуващи инфраструктурни обекти; изграждане и/или обновяване на площи за широко обществено ползване; изграждане, реконструкция и/или ремонт на сгради, в които се предоставят обществени услуги, спортни дейности, култура, музейна дейност, обновяване и развитие на рибарски селища и др.

Общият размер на безвъзмездната финансова помощ по процедурата е 502 355,69 лв. Минималният размер на допустимата БФП е 20 000 лв., а максималният е 391 160 лв.

Крайният срок за подаване на проектни предложения е до 17.00 часа на 18.05.2020г.

И по трите процедури са допустими за финансиране разходи, извършени от кандидата преди подаването на формуляра за кандидатстване, но не по-рано от 01.01.2014 г. за закупуване на ноу-хау, патентни права и лицензи; подготовка и изпълнение на проекта, инженерни проучвания, оценки, анализи и др. Също така кандидатите могат да комбинират одобрената БФП с подкрепа чрез финансови инструменти по Програмата за морско дело и рибарство 2014-2027 г. Това са нисколихвени кредити и гаранции за обезпечение на кредити, предоставяни от търговски банки.

Подаването на проектни предложения се извършва по електронен път чрез попълване на уеб базиран формуляр за кандидатстване, с използването на квалифициран електронен подпис (КЕП), чрез модула „Е-кандидатстване“ в ИСУН на следния интернет адрес: https://eumis2020.government.bg.

Пълният пакет документи по процедурите са публикувани на Единния информационен портал на Европейските структурни и инвестиционни фондове: https://www.eufunds.bg., интернет страницата на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“ https://flag-shabla.eu/  и на ИСУН 2020 https://eumis2020.government.bg/bg/s/Default/Index.

Безвъзмездна финансова помощ по трите процедури се предоставя от Стратегия за ВОМР на МИРГ „Шабла-Каварна-Балчик“, финансирана от Програма за морско дело и рибарство 2014-2020 г., чрез Европейския фонд за морско дело и рибарство.