Генерал Тошево с помощ за братски Болград

Късно вечерта на 11 март (петък), товарен микробус тръгна от Генерал Тошево към Украйна и по-точно към побратимения град Болград, за да достави хуманитарна помощ на местните жители в тези изключително трудни за тях времена.

Генерал Тошево с помощ за братски Болград

Преди седмица местната власт обяви началото на благотворителна акция в помощ на бесарабските българи, на която бързо откликнаха редица частни и физически лица. Освен това на свое заседание Общинският съвет гласува отпускането на целева помощ за жителите на Болград, в размер на 20 000 лева, за закупуване на вода, трайни хранителни продукти и лекарства от първа необходимост.



От 27 дарители, 17 преведоха пари на събирателната сметка в размер на близо 2600 лева. Останалите 10 дарители предоставиха различни дарения. След това много бързо бяха закупени 16 вида хранителни продукти от първа необходимост, сред които боб, леща, брашно, ориз, макарони, олио, сирене и други (с общо тегло от близо 2,5 тона), както и лекарства, които да бъдат транспортирани. Редица частни фирми от общината се включват в призивите за хуманитарна помощ на БЧК – Добрич, като са дарени спални комплекти и одеяла, дрехи, консерви и храни, санитарни принадлежности.

Кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров разкри, че хората в Болград са изключително притеснени от ситуацията, въпреки че в момента при тях реални бойни действия няма. „Чувам се през ден-два с моя колега в Болград. Значително са намалели хранителните продукти в града. Магазините са почти празни. Лекарствата също са на изчерпване. Всички са много притеснени. Точно в такива моменти ние трябва да помогнем и да покажем, че сме хора. Не се знае ние в каква ситуация ще изпаднем в утрешния ден“, заяви Валентин Димитров и добави, че благодари на всички дарители, които са се включили в кампанията и най-вече на фирма „Скития 1 ГТ“ ЕООД, която е осигурила напълно безплатен транспорт.

Неговият заместник Румен Мунтянов лично пътува с микробуса, за да предаде дарението в Болград.

Кампанията на Община Генерал Тошево по събиране на дарения продължава, като всеки желаещ може да дари финансови средства или да занесе хранителни продукти в Центъра за почасово предоставяне на услуги в домашна среда в т. нар. блок на фотото.