Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич се включва в ALL Digital Week

Програмата включва Информационен ден на тема „Заедно – за по-безопасен интернет“, на 14 март 2022 г., с ученици от 8 а клас на СУ „Л. Каравелов“, с кл. р-л Надежда Петрова. Готвят поредица от Информационни дни на тема „Заедно – за по-безопасен интернет“

Регионална библиотека „Дора Габе“ Добрич се включва в ALL Digital Week

Информационен ден на тема „Заедно – за по-безопасен интернет“ продължава и на 15 март, от  10.30 ч., с потребители на Дневен център за пълнолетни лица с увреждания , който ще се проведе онлайн, а на 16 март, от 13.30 ч., библиотечни специалисти ще гостуват в СУ „Л. Каравелов“ за още един Информационен ден по темата, с ученици от 5 б клас, с кл. р-л Павлина Георгиева. 




От 14 март до 14 април 2022 г., Центърът за информация и справочно-библиографско обслужване на библиотеката ще провежда индивидуални обучения за читатели, с цел подобряване на техните дигитални умения и насърчаване на цифровото включване и достъпност/с предварително заявка на тел. 058602574, e-mail: infocenter@libdobrich.bg/.

А чрез сайта на библиотеката е предоставен онлайн достъп до информация за повишаване на осведомеността по въпросите на безопасността в Интернет

All Digital Week се провежда от 2010 година в цяла Европа. Ежегодната кампания за цифрово овластяване се подкрепя от цифрови центрове за компетентност, библиотеки, училища, читалища и нестопански организации в Европа, като ежегодно привлича 100 000 европейци във вълнуващи онлайн и офлайн събития, занимаващи се с цифровата трансформация и нейните ефекти. „Цифровата Седмицата“ цели да даде на хората инструменти и подходи за повишаване на техните цифрови умения и да им помогне да бъдат по-адаптивни по отношение на техните работни умения. Основни теми тази година са: Подобряване на дигиталните умения и насърчаване на цифровото включване и достъпност; Насърчаване на медийната грамотност и справяне с дезинформацията; Насърчаване на използването на Европейската рамка за цифрови компетенции (DigComp) и проучване колко граждани на ЕС имат Европейския сертификат за цифрови умения (EDSC); Киберсигурност и по-безопасен интернет; Подобряване на уменията за STEM и STE(A)M за младежи; STEM (Science – Technology – Engineering – Mathematics) и STE(A)M (Science – Technology – Engineering – Arts - Mathematics) за младежи; Насърчаване на участието на момичета и жени в STEM за повече възможности за кариерно развитие.

През последните години Фондация „Глобални библиотеки България“ координира кампанията в страната и комуникацията между партньорите на национално и местно ниво.