Община град Добрич започна предоставяне на нова социална услуга

Кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов и неговият екип представиха официално проект "Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“

Община град Добрич започна предоставяне на нова социална услуга

Пред журналисти кметът на Община град Добрич Йордан Йорданов обяви, че 575 526 лв е общата стойност на проекта. Той уточни, че сградата ще бъде с контролиран достъп с денонощна охрана. Сградата на приюта е архитектурен обект с местно значение, намира се на ул.„Хан Кардам“ 13.



Инж. Качанова информира, че проектът е  "Реконструкция на сграда за приют за бездомни лица и семейства“ по за Оперативна програма Региони в растеж 2014-2020г. Сградата е общинска собственост. Строена е през 1950. 

Първоначално е използвана като жилищна сграда, след 1990 е ползвана като канцеларии на партии и организация. В същия период е правено преустройство и е имало на приземния етаж снекбар. Но впоследствие експлоатацията е преустановена. Не са извършване дейности за поддържането й. И в резултат на течовете дървеният гредоред е бил силно повреден или липсващ.

При изпълнение на проекта в подходено с уважение към статута на сградата, която е културна ценност. Проектът е съгласуван с Министерство на културата. Извършено е техническо обследване, оценка на съотвествието и строително монтажни работи.

Изцяло са възстановени и запазени фасадите. Реставрирани са в оригиналния цвят и вид на сградата. Изцяло са подменени отоплителната инсталацяи и котела, който е комбиниран. Битовата вода се осигурява от бойлер, който също е комбиниран.

Приложени са мерки за енергийна ефективност, както и достъпна среда за хора с увреждания. От северната страна има монтирана рампа за инвалидни колички.

На първия етаж всички спални помещения и пространства са направни за използване натрудноподвижни лица.

Сградата има спални на първи и втори етаж. Оборудвана е с 6 спални, дневни пространства, столова и сервизни помещения. На последния етаж са помещенията на персонала и офиса на услугата. Осигурени са всички кухненски помещения за позлзване от хората.

„Една красива сграда в центъра на Добрич бе върната към живот“, завърши своята презентация инж.Качанова.

Д-р Баева съобщи, че това  е втората социална дейност в Добрич, която предоставя такъв вид услуга. Назначен е вече персонал. Сградата е с капацитет от 15 души. Вече са настанени 2 жени и 12 мъже.

От началото на месец март е в ход социалната дейност в сградата. Има 4-ма пазачи, като тази услуга е дофинансирана със средства от Общината. Тук се предоставя временен подслон. Хората са настанени не само за вечерните часове, а целодневно.

Общината и институциите си сътрудничат, за да съдействат на лицата, настанени в приюта. Помага им се със здравни грижи, както и с проблеми с документи.

Осигурена им е пералня. Има и изолатор, редовно се правят ковид тестове.

Има нужда от дрехи за мъже и жени, защото влизащите в приюта не разполагат с нищо. Има нужда и от хранителни продукти. Който желае да дари и помогне, може да го направи на място на ул.Хан Кардам 13 или в Общината.