Изложба „Изкуството на Тибет” гостува в Добрич

Изложбата „Изкуството на Тибет” на Историческия музей в Димитровград гостува на Регионалния исторически музей в Добрич.

Изложба „Изкуството на Тибет” гостува в Добрич




Уникалната експозиция, представяща будистката религия, бит и изкуство е подредена в музея в градския парк „Свети Георги”. 


„Верни на това, което правим до сега, колегията на РИМ – Добрич продължава да провокира с изложба, която ще предизвика интереса на жителите и гостите на града. Това е среща с една уникална, далечна и непозната за европееца изложба. Тя ни среща с един свят на мистика, мъдрост, хармония и сурова красота. Трудно е да опише човек това тайнствено място с няколко думи, но ако се опитаме първото, за което ще се сетим, е суровото великолепие на Хималаите. Не случайно това място се нарича покрива на света, защото Тибет е най-високо разположеното място в света. Освен красотата на Хималаите, това е мястото с многобройни свещени езера – това на живота и мъртвото езеро – това на дявола. Това, което всички знаем и сме чели, че там се намира световната мъдрост в човешкия Рай – мистичното измерение Шамбала” – разказа уредникът в Етнографската къща в Добрич Лена Кирилова. 


Гостуващата изложба включва над 100 предмета, илюстриращи красотата и мистиката на будисткото изкуство. Тя е дарена на Историческия музей в Димитровград от посолството на Китайската народна република в България. Досега тя е гостувала в 14 града. 


Сред най-интересните експонати се откроява Колелото на Дхарма. Това е един от най-старите от общо седем известни символа на будизма, представящи пътя на просветление на Буда. Култовият предмет, изработван от бронз, представлява композиция от три фигури – в средата е разположено колело, а от двете му страни стоят животни. Колелото най-често е поставяно на покривите на манастирите и мемориалните аркади. То е признато като глобален символ на будизма.


Друг подобен символ, представен в изложбата в Добрич, е култовата пагода – ступа, служила за съхранение на реликви – мощите на монасите, дхарма текстове и други. Този артефакт е висок около метър, обвит в шарфове от 5 цвята – жълт, зелен, червен, бял и син, символизиращи петте вида мъдрост на Буда. 


Най-внушителните предмети, експонирани в музея в Добрич, са тибетските рогове тончин. Това са музикални инструменти, използвани в будистките ритуали. Те са с височина 3 метра и издават специфичен звук на ревящ слон. 


Най-голямо отражение намира мистиката на Тибет в маските на демони и пазители на богатства. Част от маските са предоставени на посетителите на музея, които могат да ги пробват и да си направят с тях снимка за спомен. 


Представени са и много танки – будистка религиозна живопис върху памучно платно с естествени бои и 24-каратово злато, създадени от монаси в състояние на медитация.  Почитането им давало вътрешен мир. Особено интересни са медицинските танки. 

 

В изложбата са представени и интересни битови предмети и облекло. В интериора на тибетския дом неизменно присъства т. нар чема – кутия за съхранение на високопланински ечемик. Типични дрехи на фермери, както и женски носии от миналото на тибетското общество, показват йерархията през отдавна отминали времена. Представените сребърни накити, инкрустирани с корали, ръковини и злато, показват уникалното ювелирно изкуство на старите тибетски майстори. 


Изложбата „Изкуството на Тибет” ще бъде официално открита в 17 часа днес в музея в градския парк на Добрич. Тя ще може да бъде разгледана до края на месец април.