Добричкият окръжен съд увеличи наказанието на осъден на кражби и грабежи

25-годишният Андрей М. Великов да изтърпи 5 години и 8 месеца лишаване от свобода при първоначален строг затворнически режим, определи Добричкият окръжен съд. Днес съдът разгледа искането на Окръжна прокуратура – Добрич за групиране на наложените му с две присъди на Районен съд – Добрич, и Окръжен съд – Добрич, наказания и за увеличаване на размера на общото наказание.

Добричкият окръжен съд увеличи наказанието на осъден на кражби и грабежи

През 2009 г. Андрей Великов е осъден от Районен съд – Добрич, на 1 година и 6 месеца лишаване от свобода за кражба, която представлява опасен рецидив, извършена на 18.11.2008 г. Присъдата е влязла в сила на 07.05.2009 г.


На 20.08.2010 г. е влязла в сила присъда на Добричкия окръжен съд от 4 години и 2 месеца лишаване от свобода. Тя е постановена на 25.03.2010 г., когато Великов е признат за виновен, че при условията на продължавано престъпление и опасен рецидив, в съучастие като извършител, заедно с двама съучастници, е извършил два грабежа на 13.12.2008 г. от магазини за хранителни стоки като употребил сила и заплашване, а през лятото и есента на същата година е извършил още 6 кражби на вещи и пари.

Пресцентърът на Добричкия окръжен съд припомня, че неустановена утрин през юни 2008 г. Андрей Великов взел от кафе-аперитив в централната част на Добрич кутия с оставен оборот от продажби в размер на 500 лв. Същото лято на автогарата в Добрич, той отворил плъзгащ се прозорец на гише и, пресягайки се с ръка, взел 30 лв. През август той влязъл в магазин за хранителни стоки през врата към двор на къща и взел мобилен телефон „Нокия” ведно с поставената в него СИМ карта и пари, като общата стойност на отнетото е 113 лв. През октомври 2008 г. Великов взел от заведение мобилен телефон „Нокия” със СИМ карта и мини компютър на обща стойност 1033,75 лв. Същия месец той отнел от ресторант метална кутия, ключове и пари, всичко на стойност 142 лв. На 01.11.2008 г. по идентичен начин взел от кафе-бар вечерния оборот в размер на 79 лв.

На 13.12.2008 г. около 17,45 ч. Андрей Великов и Алденис Кадир влезли в магазин по ул. „Иван Шишман” в Добрич, а Сашо Маринов останал отвън да пази. Алденис Кадир насочил пистолета към продавачката и взели наличните в касата 70 лв. и излезли. Около 20,30 ч. същата вечер Великов и Кадир влезли в магазин по ул. „Вардар” и Кадир насочил пистолета към продавачката. Двамата взели от магазина цигари на обща стойност 304,56 лв.

Великов има начално образование, не е семеен, безработен е. В периода 2002 г. – 2010 г. той е осъждан 13 пъти за престъпления против собствеността.

Добричкият окръжен съд днес констатира, че у Великов се е формирала упорита престъпна воля и той е рецидивист по смисъла на закона. Наложените и изтърпени при многобройните му предишни осъждания наказания не са го поправили и превъзпитали. Наказанията са от един и същ вид и в този случай Наказателният кодекс позволява определеното му общо най-тежко наказание да бъде увеличено най-много с една втора.

Предвид всичко това Добричкият окръжен съд определи той да изтърпи по-тежкото от наложените му по двете присъди наказания – 4 години и 2 месеца, и увеличи с 1 година и 6 месеца репресивната принуда. Така Великов трябва да излежи общо 5 години и 8 месеца при първоначален строг режим, като се приспаднат времето на изтърпяната от него изцяло присъда на Районен съд – Добрич, и изтърпяната част по присъдата на Добричкия окръжен съд.

Определението на Добричкия окръжен съд подлежи на обжалване и протест пред Апелативен съд – Варна, в 7-дневен срок.