Окръжният съд в Добрич потвърди задържането под стража на обвиняем, преминал незаконно държавната граница

Окръжният съд в Добрич потвърди определение на Районен съд – Генерал Тошево, с което е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Х.О., обвинен за незаконно преминаване на българската граница.

Окръжният съд в Добрич потвърди задържането под стража на обвиняем, преминал незаконно държавната граница

Мъжът е привлечен в качеството на обвиняем по досъдебно производство за това, че на 9 март 2022г., между 127 и 128 гранични пирамиди, в землището на с.Йовково, общ. Генерал Тошево, излязъл през границата на България без разрешение на надлежните органи на властта и не през определените за това места.



Окръжният съд, след като се запозна с материалите по досъдебно производство и след преценка на доводите на страните, намери за неоснователно направеното искане за изменение на наложената на Х.О. мярка от "задържане под стража" в друга по-лека. 

Въззивният съд споделя извода на първата инстанция, че от наличните доказателства по делото се извличат достатъчно данни, които водят до подозрението, че обвиняемият е съпричастен към престъплението, предмет на разследване по досъдебното производство. Според Окръжния съд няма опасност обвиняемият да извърши друго престъпление, доколкото не е оказал съпротива при задържането му, но съществува опасност при по-лека мярка той да се укрие. Съдът аргументира извода си за опасност от укриване с факта, че е Х.О. е турски гражданин, който няма местоживеене и имущество в България. Тази опасност се извлича и от завишената степен на обществена опасност на деянието, за което Х. О. е привлечен като обвиняем, коментира съдът.

С тези доводи Окръжният съд потвърди взетата спрямо обвиняемия най-тежка мярка за неотклонение. 

Определението на Окръжния съд е окончателно.