Разпръснаха праха на Джон Лоутън в Камен бряг

Днес Джон Лоутън остана завинаги в България! Това написаха от БТР на официалната си фейсбук страница.

Разпръснаха праха на Джон Лоутън в Камен бряг

Легендарният изпълнител на „July morning” Джон Лоутън си отиде на 29 юни 2021 година.



Лоутън стана популярен в България с песента „July morning”, с която на 1 юли на морския бряг ритуално се посреща изгрева. Джон Лоутън беше приятел на бившия кмет на каварна Цонко Цонев и беше чест гост в града.

Лоутън беше голям приятел на България, харесваше природата, историята и културата на страната ни. Участва в редица български филми, предавания и културни инициативи.

През 2011 година Лоутън участва в популярния български филм, продукция на NOVA - Love.net, като освен участието си допринася и с песента „Tonight“, която е включена в саундтрака към филма.

През януари 2012 година записва албум с „Диана Експрес".  

Джон Лоутън е роден на 11 юли 1946 година в Халифакс, Англия. Започва музикалната си кариера в Норд Шийлдс в началото на 60-те години с групата „The Deans”. След това отива в групата „West One“, а по-късно в „Stonewall“, в която участват Джон Майлс, Вик Малкълм и Пол Томпсън. През 1969 година се премества в Западна Германия, където му предлагат работа като певец в култовата германска рок група Lucifer's Friend, с които записва 9 студийни албума. През 1976 година се присъединява към групата Uriah Heep, с които записва албумите „Innocent Victim“, „Firefly“, „Fallen Angel“ и „Live '79“ и в продължение на 4 години изнасят концерти в Европа и САЩ.

През дългата си кариера Джон работи с някои от най-големите имена на рока. Лоутън сформира групата GunHill, прекръстена през 1994 година на JLB – John Lawton Band, с която прави турнета във Великобритания и Европа. През май 2006 година Джон и холандският китарист Жан Дюме (преди това от Focus) създават OTR (On The Rocks). Новият им албум „Mamonama“ излиза през октомври 2008 година