Българин, осъден на 15 години затвор в Полша, ще търпи наказанието си у нас

Окръжният съд в Добрич призна и прие за изпълнение в България кумулативна присъда на Районния съд на Бидгошч, Полша, с която на българския гражданин Я.Я. е наложено общо наказание лишаване от свобода за срок от 15 години.

Българин, осъден на 15 години затвор в Полша, ще търпи наказанието си у нас

Окръжният съд приспадна от общия срок на наказанието частта, която осъденият вече е изтърпял в Полша, считано от датата на задържането му - 10 март 2016г., до момента на фактическото му предаване в България.


С кумулативната присъда на полския съд са групирани наказанията по три осъждания на българския гражданин за общо 31 престъпления, извършени на територията на Полша, Германия и Швейцария, в периода от лятото на 2007г. до март 2016г., включително. Осъжданията на Я.Я. са за деяния, квалифицирани от полските съдебни власти като изнасилване, принудителна проституция, сводничество, насилие, принуждаване към определено поведение, умерено и леко увреждане на здравето, насилие срещу страните в производството - заплаха с цел повлияване на свидетел, фалшиви показания, осуетяване на наказателно производство, наказуема заплаха - закани за убийство към различни лица, предоставяне на друго лице на упойващо средство.

Искането за признаване на полското решение е изпратено със съгласието на осъдения. 

След анализ на данните по делото, Окръжният съд в Добрич прецени, че са налице всички основания за признаване на кумулативната присъда на полските съдебни власти и приемане на изпълнението на наложеното на Я. Я. наказание. 

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Варна в 14-дневен срок.