Над 2000 украински граждани, бягащи от войната, са настанени на територията на област Добрич

„По данни на МВР към днешна дата на територията на областта има регистрирани 2043 украински граждани, които са настанени в хотелски бази. 158 са настанени и регистрирани в частни домове” – заяви пред журналисти днес областният управител на Добрич Галин Господинов.

Над 2000 украински граждани, бягащи от войната, са настанени на територията на област Добрич

Той припомни, че още от началото на военния конфликт беше създаде Областен координационен щаб към Областния съвет за сигурност, както и че в спешен порядък, съвместно с местните власти, в лицето и на кметовете на общините Шабла, Генерал Тошево и Каварна, се отвориха общински бази за настаняване на бягащи от военния конфликт хора. 



„Бившият общинският хотел в Каварна и ученическото общежитие в община Генерал Тошево заделиха места за настаняване. Първата вълна поеха и много доброволци, визирам хотелите в Балчик, които доброволно отвориха врати и приютиха част от бягащите от войната. Със създаването на националния щаб, настаняването на пристигащите се пое от работна група, водена от Министерството на туризма и още от границата биват насочени към хотели за настаняване. Към днешна дата капацитетът на хотела в Каварна е на 100 %, зает е от 100 души, в общежитието в Генерал Тошево от 70 места 35 са заети” – коментира Господинов. 

По данни на МВР към днешна дата на територията на областта има регистрирани 2043 украински граждани, които са настанени в хотелски бази. 158 са настанени и регистрирани в частни домове. 

В началото на войната регистрация за статут на бежанците се е правила само на ГКПП „Дуранкулак”, но вече на 5 места в областта се издава документ за статут. От вчера насам са заработили гишета за регистрация в полицейските управления в Балчик и Каварна. Там само за ден са издадени 31 документа. В следобедните часове вчера са заработили регистрационни пунктове и в районните управления в Шабла и КК „Албена”. Днес следобед се очаква да заработи регистрационно бюро и в Добрич, което ще работи денонощно. 

В областна администрация е разкрита и денонощна телефонна линия в помощ на украинските граждани, а на страницата на администрацията се публикува информация и връзки към страници на други институции и Националния единен портал, където може да се намери информация за нужните документи за постъпване на работа, какво е нужно да посещават децата училище или детска градина и каква социална подкрепа могат да получат у нас  гражданите на Украйна.