Увеличиха ставката за доматения молец, кандидатства се до есента

Помощта ще се предоставя и на градинари, които гледат пипер, патладжан и картофи

Увеличиха ставката за доматения молец, кандидатства се до есента

До 14 октомври 2022 г в областните дирекции на ДФ „Земеделие“ е отворен приемът по схемата „Помощ за компенсиране разходите на земеделски стопани, свързани с изпълнение на мерки по „Национална програма от мерки за контрол на доматен миниращ молец – Tuta absoluta Meyrick (Lepidoptera)“, напомнят от Национална селска мрежа (НСМ).



Целта на помощта за борба с доматения миниращ молец е ограничаване загубите на продукция, причинени от вредителя по зеленчукови култури, отглеждани в оранжерии. Съгласно указанията за прилагане на схемата „При доказано от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), с лабораторен анализ, масово намножаване на вредители по други зеленчукови култури (пипер, патладжан, картофи), отглеждани в оранжерии, помощта се предоставя и за тях“. Бенефициери на помощта са регистрирани земеделски стопани, отглеждащи зеленчукови култури (домати, пипер, патладжан и картофи) в оранжерии с размер на площта над 1 дка (0,1 ха), като отглежданите култури е необходимо да са засадени и да са във вегетация или плододаване.

500 000 лв е бюджетът за помощта за 2022 г.

Максималният интензитет на помощта е до 100% от разходите по закупуване на продукти и средства за растителна защита за предотвратяване и унищожаване на нашествието от доматен миниращ молец – Tuta absoluta в оранжерии, но не повече от 3000 лв/ха с ДДС. През 2022 г. размерът на ставката за подпомагане нарастна от 2500 лв./ха с ДДС на 3000 лв./ха с ДДС.

През 2021 г. 93 земеделски стопани получиха подпомагане в размер на 195 052 лв.