Лана Анцаридзе: Театърът е моят живот!

Детски музикален театър „Дея“ готви нова премиера за месец май

Лана Анцаридзе: Театърът е моят живот!

Чаровната млада актриса, танцьор, певица, хореограф, хоров диригент и актриса Лана Анцаридзе е ръководител на различни театри в град Добрич - Музикален и Танцов детски театър, освен тях Лана е ръководител и на Клуб Театър при Младежкия център „Захари Стоянов“. 



В Международния ден на театъра разговаряме с чаровната Лана Анцаридзе, която е категорична, че това за нея е голям и важен празник. Ще го отбележат с децата от театър „Дея“ в работа – в изработването на декор и още по детайлите на костюмите. Всъщност, по най-приятния начин - заедно и с любов към сценичното изкуство.

Кипи трескава подготовка, защото подготвят премиера, която планират за средата на месец май. След 15 април ще започнат и с плакатите и рекламната дейност, но засега репетициите и подготовката са на преден план.

Новият мюзикъл ще се казва „Коралайн“, по едноименната анимация и книгата (на Нийл Геймън), споделя младата актриса. В постановката участва концертният състав от 45 деца на възраст от 8 до 20-годишна възраст. „Това е анимация, която адаптираме като мюзикъл и завършва с поука за децата, но и за родителите. Това е интересното, че е и за децата и за възрастните. Много интересен материал като цяло“, разкрива в интервю за Добрич онлайн младата актриса.

 Декорите също ще ни изненадат. Костюмите са дело на приятелката й Радостина. Върху спектакъла работят много хора. За декорите помага архитект Красимир Пампоров, като е измислил как да се сглобява лесно и да се мести, когато се налага. Той ще го изработи. Сценограф е Симон Райчева- една от бившите ученички на театъра, сега студент в Нов български университет.

„В момента подготвям към 5 спектакъла, защото имам и подготвителни групи, разказва Лана. „Алиса в страната на чудесата“ е единият-спектакъл,през който минават децата от подготвителната група. Също така правим мюзикъл „Матилда“. Той също е с поука.

В Драматичния театър подготвям с децата пиесата „Идеалните непознати“, който играхме преди 3 години със стария състав,който вече са студенти. 

В Танцовия театър подготвяме нов спектакъл, който ще се казва „Безкрай“, анонсира Лана. Предполагам,че есента вече ще можем да го представим.“

Работата с деца я зарежда. Споределя, че с децата комуникира по-лесно, отколкото с възрастните. Последните събития покрай войната в Украйна и пристигането на бежанци в областта води в театъра й няколко деца, от които едно момиченце вече участва и по-активно в дейността на театъра. Лана искрено  се радва на начина, по който българските деца ги приемат и опитват да ги приобщят в групата си. „Някои говорят наполовина руски, други опитват с гугъл преводач, някои от децата пък знаят руски език и по хубав и радушен начин възприемат връстниците си украинци. Децата ни разбират какво се случва много добре и се опитват да им помогнат да се адаптират и като цяло да се чувстват добре и да бъдат част от колектива“, казва развълнувано тя.  

Връщайки лентата назад, Лана споделя, че театърът е още много млад и през 2022 стават 8 години откакто е започнала работа с деца тук в Добрич. Има реализирани 6 спектакъла, а и доста награди в творческата си биография.