Окръжният съд в Добрич призна глоба на българин, шофирал под влияние на алкохол в Германия

Състав на Окръжния съд в Добрич призна решение на Районен съд Бауцен, Германия, с което на българския гражданин А.Х. е наложена финансова санкция за шофиране в нетрезво състояние и без книжка.

Окръжният съд в Добрич призна глоба на българин, шофирал под влияние на алкохол в Германия

С решението на германския съд на мъжа е определена глоба в размер на 4000 евро за това, че на 10 април 2020 г., около 16.50 часа, е управлявал лек автомобил, въпреки че поради предходна употреба на алкохол не бил в състояние да шофира. Взетата му кръвна проба е отчела концентрация на алкохол в кръвта от 1.89 промила. Освен това мъжът не притежавал свидетелство за управление на МПС.


Решението, постановено от Районен съд Бауцен, е влязло в сила на 16 март 2021 година. С него на А.Х. са възложени и сторените разходи по производството в Германия в размер на 481.27 евро.

Делото в Окръжен съд – Добрич е образувано след изпратено от германските власти искане за признаване на наложената на българския гражданин парична санкция. Съдебният състав прецени, че са налице всички предпоставки за признаване на германското съдебно решение и българският гражданин следва да плати 8 764.60 лева, равностойни на общия размер на наложената му финансова санкция от 4 481.27 евро.

Решението на Окръжния съд подлежи на обжалване пред Апелативен съд - Варна в 7-дневен срок.