Вдигат таксата за битови отпадъци

Кметът предлага промилът за домакинствта да се увеличи с 0,5, а за бизнеса да не се променя. Предложението ще бъде разглеждано на сесията на ОбС - Добрич, на 20-ти декември.

Вдигат таксата за битови отпадъци

Според докладната, за да гарантират необходимите разходи за осъществяване на дейностите свързани с битовите отпадъци, в т.ч. и за изграждане на нови съоръжения за третиране на сметта от домакинствата, „средствата събирани от такса за битови отпадъци от гражданите и фирмите на територията на град Добрич трябва да са определени  при  значително по – висок от сегашния размер на промила.”


 

С оглед балансиране на приходите от такса битови отпадъци с приетата план-сметка (виж https://www.dobrichonline.com/?com=news&cid=6873) за разходите по сметосъбиране и сметоизвозване, обезвреждане на битовите отпадъци в депа и чистота на териториите за обществено ползване, общинска администрация предлага размерът на таксата за битови отпадъци за жилищни и вилни имоти на граждани и жилищни имоти на предприятия да бъде променен от 2,0 промила върху данъчната оценка по чл. 20 и чл. 21 от ЗМДТ,  на 2,5 промила.

 

Що се отнася до нежилищните имоти, таксата от 7 промила върху данъчната оценка остава непроменена. Не се променя и размерът на таксата за сметосъбиране и сметоизвозване, и за обезвреждане на битови отпадъци в депа и други съоръжения за задължените лица, подали декларации за определяне на таксата според количеството, т.е. 317 лева годишно за един пластмасов контейнер, с честота на почистване три пъти на една седмица и 2890 лева годишно за контейнер тип “Бобър” с ежедневно извозване. Предложението е с цел подпомагане на бизнеса в икономическата криза.