10 000 лева ще задели община Добрич за хуманитарна помощ за Украйна

10 000 лева от общинския бюджет ще бъдат заделени за хуманитарна помощ за болницата в побратимения на Добрич град Първомайск в Украйна. Това стана ясно на днешното заседание на Общинския съвет.

10 000 лева ще задели община Добрич за хуманитарна помощ за Украйна

Предложението е направено от Постоянната комисия по бюджет, финанси и данъчна политика. Първоначалната идея беше да се заделят 20 000 лева от резерва за непредвидени и неотложни разходи.



Хуманитарната помощ ще бъде във вид на консумативи, превързочни материали, маски, антисептични препарати и др. нелекарствени средства, закупени от Община Добрич. При необходимост ще се предвидят средства за транспорт до украинската граница. 

„На територията на Първомайск, непрекъснато от фронта прииждат ранени войници. Болницата там е изисквала чрез главния си лекар цял списък с лекарствени препарати, които не можем да им предоставим, но можем да им предоставим превързочни материали и неща, които не изискват специален режим на транспортиране през граница. Администрацията на Първомайск няма нужда лично, но болницата е в окаяно състояние. Трябва да се отзовем като братски град” – сподели общинския съветник Иво Пенчев. 

В крайна сметка съветниците решиха Общината да задели 10 000 лева за предоставяне на хуманитарна помощ на украинския град. Средствата са от 30 000 лева, предвидени за дейности, свързани с кризата в Украйна.