Йордан Йорданов: Общината следва еднакви процедури за всички

Потърсихме кмета на Добрич Йордан Йорданов, след заседание на местния парламент днес, във връзка с обсъждана докладна за изменение на подробен устройствен план в жк Добротица.

Йордан Йорданов: Общината следва еднакви процедури за всички

Господин Йорданов, на заседание на ОС днес беше внесена докладна записка относно изработване изменение на ПУП-ПР в ЖК „Добротица“. От разговорите в залата стана ясно, че изменението е по искане на член на вашето семейство. Това ли е причината да не присъствате на заседанието на общински съвет и има ли основание да се говори за неправомерни действия от страна на администрацията? 


На първо място трябва категорично да заявя, че неправомерни действия от страна на администрацията няма. Основен принцип, който спазваме през всички години, е че правилата важат за всички. Случаят е стандартен и ще си позволя да го разкажа накратко. Става дума за терен от малко над 200 кв.м. намиращ се пред 2 частни имота. Той бил отреден за трафопост и озеленяване, но в последствие, също преди години, е отпаднала необходимостта от изграждане на трафопост там. Този участък е прекалено малък и не може да бъде обособен самостоятелен имот. Не защото Общината не иска, а защото не може да се случи. Този участък не може да се продаде на търг. Не защото Общината не иска, а защото по закон се продава въз основа на пазарна оценка. Този казус не е прецеден.  Това е законно регламентирана дейност, която за администрацията е стандартна процедура. 

На въпроса ви защо не присъствах на сесия, мога само да ви кажа че причината е много обикновена – грип. Впрочем, макар да съм в болнични, присъствах на сесията онлайн. През платформата Webex, която ползваме за неприсъствените сесия, аз през цялото бях на заседанието, в готовност да отговарям на въпроси, касаещи целия дневен ред.

Това означава ли, че макар да беше оттеглена докладната от тази сесия, тя ще бъде внесена отново на следващото заседание? 

Означава единствено, че Общината следва еднакви процедури за всички, независимо дали това са членове на моето семейство или на което и да е друго. Оттеглена е заради неточности в цитираните основания. 

Редно е да кажа, че вие сте първата медия решила да пише по темата, която ме потърси. Това е въпрос на правила и етика. Не само професионалната етика го изисква, но и чисто човешките морални ценности. Търсенето на дребни сензации и борба за поредния клик не прави медията тиражна, а показва ниво. Смесването на лични отношения и служебни ангажименти също.